Kupovina u Srbiji uskoro: Uzmeš mleko sa rafa, prisloniš telefon i izađeš iz radnje

© Depositphotos.com / 06photoSupermarket
Supermarket - Sputnik Srbija
Pratite nas
Građani Srbije uskoro bi mogli robu u prodavnicima da plaćaju mobilnim telefonima – bez čekanja u redovima na kasama: uzmeš litar mleka, prisloniš telefon i izađeš iz radnje.

Narodna banka Srbije, u okviru nastavka širenja mreža usluga instant-plaćanja, završava „instalaciju“ pomoću koje će se plaćati skeniranjem ku-ar koda sa telefona.

Najavljenim uvođenjem plaćanja robe telefonom skeniranjem ku-ar koda moglo bi značajno da se ubrza i olakša plaćanje i bez greške, kaže za Sputnjik Zoran Stanojević, urednik na RTS-u i dobar poznavalac modernih tehnologija.

Srbija bi uvođenjem ove aplikacije bila među prvim zemljama u Evropi koje su razvile ovakav sistem plaćanja.

Kako će izgledati kupovina u Srbiji

Napominjući da plaćanje robe telefonom samo po sebi može da bude nebezbedno ukoliko neko drugi dođe u posed našeg mobilnog, Stanojević kaže da su prednosti ovakvog plaćanja ipak veće od mana:

„Taj sistem je napredan i rešava nas mnogih problema koje danas imamo - moramo da otkucavamo nešto, da stojimo u redu, da gubimo vreme, a da pritom uvek postoji veća mogućnost greške u tom procesu u odnosu na proces očitavanja ku-ar koda.“

Ku-ar kod u sebi sadrži određene informacije koje su u odnosu na bar-kod potpunije i preciznije. Prema odredbi Zakona o trgovini, do 31. januara svaki proizvod u maloprodaji mora da bude obeležen bar-kodom ili ku-ar kodom. Ku-ar kod bi ovde sadržao zbir svih informacija koje se nalaze na nekom pakovanju, kao što su sastav, rok trajanja, cena.

CC0 / / Skeniranje Ku-ar koda
Kupovina u Srbiji uskoro: Uzmeš mleko sa rafa, prisloniš telefon i izađeš iz radnje - Sputnik Srbija
Skeniranje Ku-ar koda

Čitač ku-ar koda kao aplikacija u telefonu povezana je sa kamerom, i na taj način se skeniranjem koda mogu očitati informacije koje on u sebi sadrži.

Postupak plaćanja jednostavan

Kako to u praksi izgleda, objašnjava nam Stanojević:

„Dakle, u mobilnoj aplikaciji banke je čitač ku-ar kodova. Kada kao kupac dođem do proizvoda koji ima ku-ar kod za plaćanje, mobilni telefon prinesem i učitam sadržaj sa njega. Tako automatski ubacujem podatke, a sadržaj koda prenosi ’naredbe‘ – idi na uplatnicu, popuni ko plaća, kome plaća, popuni iznos... Onda mi se prikaže na displeju - da li se slažem da ovo uplatim i tako platim. Automatski se prebacuju pare sa mog računa na račun prodavnice.“

Stanojević dodaje da bi ovako moglo da se plaća sve, od računa, karata za koncerte, prevoza, krompira na pijaci.

CC0 / / Plaćanje na kasi moglo bi da ode u zaborav
Kupovina u Srbiji uskoro: Uzmeš mleko sa rafa, prisloniš telefon i izađeš iz radnje - Sputnik Srbija
Plaćanje na kasi moglo bi da ode u zaborav

„U Kini, koja je pre dvadesetak godina po mnogo čemu bila iza nas kada je razvoj popularne tehnologije u pitanju, a koja nas je sad prešišala, sada se sve plaća ku-ar kodovima. Tamo na pijaci svi plaćaju mobilnim telefonima. Oni imaju jako malo keša u opticaju. Ako je pitanje može li moja majka koja ima 85 godina da se preorijentiše na ku-ar kod, iz Kine saznajemo da može bez problema“, ističe Stanojević.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala