Bugarska stranka ponovo poziva na usvajanje „Koncepcije o integraciji Roma“

© Flickr / Nicolás BoullosaKontejner za stanovanje - ilustracija
Kontejner za stanovanje - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarska stranka VMRO-BND ponovo je pozvala na usvajanje „Koncepcije o integraciji Roma“, posle još jedne u nizu tragedije prouzrokovane od strane pripadnika romske etničke zajednice.

Tragedija se dogodila u selu Galiče, kada je 18-godišnji meštanin iz romske zajednice silovao, a zatim ubio jednu meštanku ovog sela.

Bugarski premijer Bojko Borisov je naložio da se promeni član koji podrazumeva manje kazne za maloletna lica.

„Neophodno je postupiti tako da maloletnici koji vrše nasilja seksualnog tipa, siluju i ubijaju, nemaju unapred garanciju da će dobiti manju kaznu“, izjavio je bugarski Parlament.

Takve izmene u krivičnom kodeksu u pogledu maloletnih lica neće promeniti opštu sliku, uveravaju pripadnici ove bugarske stranke.

„Uprkos razumevanju da marginalizacija i žrtve tih marginalizovanih ljudi nemaju etničku pripadnost ili boju kože, ne možemo zanemariti činjenicu da se gubitak ljudskog oblika u romskim zajednicama pretvorio u jedan od glavnih izvora zločina“, navodi se u izjavi stranke.

Stranka je navela kao glavni problem odsustvo prave integracije pripadnika romske etničke grupe i istakla da se ponašanje Roma već dugo „gura pod tepih“. Ona je pozvala sve političke stranke da se ujedine u pogledu ove koncepcije, a jedna od mera zaštite koju je predložila je pojačavanje kontrole socijalnih davanja grupama koje zloupotrebljavaju svoj položaj.

Prošle godine je ministar odbrane Bugarske i lider nacionalističke partije VMRO-BND Krasimir Karakačanov napravio i uneo za razmatranje svoju koncepciju promene politike integracije romske etničke grupe, koja je kasnije postala poznata kao „Koncepcija o integraciji Roma“. Dokument podrazumeva ukidanje geta, mere za sprečavanje kriminala, obaveznu vakcinaciju Roma i pomoć u pronalaženju posla. Kao jednu od mera u oblasti zdravstvene zaštite — stranka je predložila i uvođenje kontrole rađanja: dobrovoljno ograničavanje rađanja među ženama iz marginalizovane sredine, koje već imaju decu, uključujući i prekid trudnoće za račun države.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala