Ni najsavršeniji dronovi NATO-a ne mogu da prodru u Rusiju

© Sputnik / Alekseй Agarыšev / Uđi u bazu fotografijaPentagon
Pentagon  - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ruski eksperti ocenjuju kao neistinite navode zapadnih medija da dronovi NATO-a mogu da „zavire“ na teritoriju Rusije i smatraju da je reč o pokušaju skrivanja ozbiljnih vojnih i strateških procesa koji se odvijaju u pozadini.

Vojni analitičar Viktor Litovkin ističe da NATO poseduje američke bespilotne letelice dobrih performansi, koje mogu da lete visoko, daleko, ali ne mogu biti neprimećene na ruskoj teritoriji.

„ To je, blago rečeno, laž. Oni poseduju takve bespilotne letelice, ali zaviriti na teritoriju Ruske Federacije ovakvim letelicama je nemoguće, jer mi imamo radare koji će ih otkriti, kao i  sisteme za protivvazdušnu odbranu“, rekao je ekspert.

Priča o dronovima NATO-a je pokušaj odvlačenja pažnje

Ako bi se analizirala saopštenja Pentagona, američkih političara, ali i zvaničnika NATO-a, nastala bi zanimljiva situacija, jer oni govore o stvarima koje spadaju u kategoriju „državne tajne“ odnosno saopštavaju „strogo poverljive informacije“, smatra Aleksandar Žilin, šef Centra za izučavanje problema nacionalne bezbednosti. Prema njegovim rečima, kontradiktorne izjave zvaničnika NATO-a i američkih političara ne ukazuju na njihovu vojnu slabost, već na postojanje drugih ciljeva. 

Lansiranje rakete iz vojne baze Vandenberg u Kaliforniji /arhivska fotografija/ - Sputnik Srbija
Pentagon priznao: Zaostajemo za svima

„Na primer, nedavno su predstavnici NATO-a objavili da ova organizacija zaostaje za Rusijom kada je reč o hipersoničnom oružju, da je sve propalo i da su slabi. Sada govore da imaju bespilotne letelice koje mogu da proniknu na teritoriju Rusije. Mislim da je ova informaciona papazjanija pokušaj da se sakriju procesi koji se odvijaju u pozadini“, rekao je Žilin. Ovi procesi mogu biti povezani sa pokušajem tajnog naoružavanja vojske SAD ili određenih delova NATO-a, jer sve ukazuje na trud da se nešto sakrije i da se odvuče pažnja, zaključuje ekspert i dodaje da su izjave o bespilotnim letelicama upravo ta glupost koja treba da odvuče pažnju

Rusi imaju totalnu kontrolu granica

„Kako bespilotna letelica, čak i najsavršenija na svetu, može da prodre na našu teritoriju, ako na našim granicama stoje S-400 i druge instalacije koje obezbeđuju totalnu kontrolu prostranstva“, rekao je ekspert.

On objašnjava da je zbog premeštanja vojske NATO-a u blizini ruskih granica Moskva bila prinuđena da razvije neprobojnu protivvazdušnu odbranu i totalnu kontrolu granica i prostora oko granica. Krajnji cilj ovakvih izjava je odvlačenje pažnje, čiji se znaci mogu primetiti ako se pažljivo analizira ono što se pojavljuje u medijima. Ekspert kaže da u situacijama kada neko viče da svi beže desno, treba obavezno pogledati levo, jer se glavne stvari tamo dešavaju, pa je tako i sada.

Da li bespilotne letelice zaista mogu da „zavire“ na teritoriju Rusije?

Zamenik glavnog urednika časopisa „Arsenal otečestva“ Dimitrij Drozdenko, komentarišući izjavu Jensa Stoltenberga da će dronovi leteti iznad teritorije NATO-a, ali da mogu da zabeleže ono što se dešava daleko iza granica, ističe da se prikupljanje podataka sa bespilotnih letelica odvija prvenstveno uz pomoć radarskih sistema za otkrivanje, koji emituju kratke radio-talase, koji kao i snop svetlosti mogu da se šire samo pravolinijski. Kako ekspert objašnjava, bespilotne letelice mogu da „zavire“ na teritoriju Ruske Federacije do rastojanja koje im omogućava direktan uvid, ali ne i dalje, jer je zemlja okrugla. 

Drozdenko dodaje da su bespilotne letelice koje poseduju Amerikanci veoma razvijene i da se to ne može opovrgnuti, ali da se i u Rusiji trenutno vrši ispitivanje bespilotne letelice „Aljtijus“, čije će funkcije biti analogne onim koje poseduju američke.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala