Zelenski: Početak dijaloga sa Putinom daje pozitivne rezultate

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smatra da početak dijaloga sa ruskim liderom Vladimirom Putinom već daje pozitivne rezultate.
„Počeo je dijalog sa predsednikom Ruske Federacije. Održali smo nekoliko telefonskih razgovora. Stvorili smo format za naš dijalog koji je doveo do nekih osetljivih odluka. Vratili smo naše zarobljenike, naše brodove. Posle tri godine bez sastanaka, uspeli smo da se dogovorimo o ’normandijskom formatu‘. Posle toga usledila je druga razmena zarobljenika — najveća takva razmena“, objasnio je Zelenski u intervjuu za „Tajms of Izrael“.

„Mislim da on (Putin) shvata moju poziciju: Ukrajina je nezavisna država. Mi smo velika zemlja, najveća u Evropi. Mislim da on to razume“, rekao je Zelenski.

Odgovarajući na pitanje o postizanju mira u Ukrajini, Zelenski je naveo da „nikada ne bi težio funkciji predsednika da nije imao takav cilj“ i želeo bi da mirovni proces u Donbasu brže napreduje.

„Postoje vrlo teška pitanja“, naglasio je on. „Vidim napredak, jer je razmena vatre znatno smanjena, ali do nje i dalje dolazi“.

Prvi telefonski razgovor između Putina i Zelenskog održan je 11. jula 2019. godine, mesec i po dana nakon što je Zelenski stupio na mesto predsednika. Kasnije su lideri još nekoliko puta razgovarali telefonom. Njihov prvi lični susret održan je 9. decembra na samitu „Normandijske četvorke“ u Parizu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala