Vladika Atanasije Jevtić održao javni čas istorije Milu Đukanoviću

Pratite nasTelegramOdyssey
Umirovljeni vladika je u svom obraćanju putem radija „Svetigora“ objasnio da Srbija 1918. nije mogla da uzme hramove Crnogorcima, budući da tada Crnogorci nisu postojali kao nacija, a za predsednika Crne Gore Mila Đukanovića je rekao da je otpadnik od svog naroda, da ne zna istoriju, a još manje šta je Crkva. Pa mu je i održao čas istorije.

„To je bio jedan narod sve do 1945. godine. I kako smo onda mogli da prisvojimo hramove. Mitropolit Mitrofan Ban, koji je bio mitropolit na Cetinju, bio je prvi predsedavajući zajedničkog sabora kada su se objedinjavale naše pokrajinske crkve, podeljene pre toga Austrougarskom, Mletačkom, Osmanskom imperijom“, podsetio je umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački.

Atanasije poručio Milu da nauči istoriju

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije Jevtić poručio je predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da vlast kvari čoveka, a da apsolutna vlast apsolutno kvari čoveka.

„On se odriče svog porekla. Jedan je to narod bio. I sada narod kaže: Crna Gora i Srbija, to je jedna familija. On je otpadnik od svoga naroda i hoće svima sebe da nametne kao meru. Nažalost, to su pretenzije svih vlastodržaca. Staro je pravilo da vlast kvari čoveka. A apsolutna vlast apsolutno kvari čoveka. To mu je moja poruka“, zaključio je vladika Atanasije Jevtić.

Vladika je na izjavu Mila Đukanovića da je Srbija 1918. godine prisvojila hramove u Crnoj Gori odgovorio postavljanjem pitanja o tome kada je nastala crnogorska nacija, i objasnio da je tu naciju stvorio Lenjin, koji je 1920. godine rekao da na Balkanu neće biti komunizma dok se ne slomi kičma srpskom narodu.

„I oni su posle preko Tita 1945. godine proglasili te novopečene nacije. Isto kao u Ukrajini, koja se zvala Malorusija. Postoje Belorusija i Velikorusija. A oni su napravili od Ukrajinaca naciju. Doduše, Ukrajina je bila pre toga u ropstvu poljskog katoličkog carstva, i već je bila počela da se izvitoperuje. Crna Gora nije bila u ropstvu. Prema tome, Crnogorce je kao naciju stvorio Tito“, kazao je on.

Vladika Atanasije je poručio predsedniku Đukanoviću da prvo nauči istoriju, da se smiri i vrati svome poreklu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala