Svedok: Prikupljao sam tela Srba i zatrpavao ih zemljom

© Foto : PixabaySilueta čoveka sa puškom
Silueta čoveka sa puškom - Sputnik Srbija
Pratite nas
U nastavku suđenja bivšem generalu i komandantu 5. Korpusa Armije BiH Atifu Dudakoviću i još petnaestorici pripadnika 5. Korpusa optuženim za ratni zločin nad Srbima, svedok Tužilaštva BiH Mile Ribić, koga su 1995. zarobili pripadnici Armije BiH, rekao je da je u zarobljeništvu morao da skuplja i sahranjuje tela ubijenih Srba u Bosanskom Petrovcu.

Ribić je rekao da je sa ostalim zarobljenicima prikupljao tela ubijenih Srba u Bosanskom Petrovcu i da ih je sahranjivao u zajedničke grobnice.

„Prvi leš našli smo u kući kod bolnice, kasnije smo ih nalazili po dvorištima kuća. Naše je bilo da ih umotamo u ćebe, pa bi potom nailazio kamion koji bi ih mehaničkom rukom za utovar balvana pokupio i stavljao na kamion“, svedočio je Ribić, koji je bio srpski vojnik.

RTRS navodi da su tela ubijenih Srba sahranjivana u zajedničku grobnicu kod motela na izlazu iz Petrovca, ka Bihaću.

„Kod motela je bila iskopana rupa, grobnica. U nju bi kamion ispustio tela, a mi smo ih lopatama zatrpavali zemljom“, naveo je Ribić.

I u selu Krnjeuša kod Petrovca Ribić je svedočio o brutalnosti 5. Korpusa, navodeći da je u zajedničku grobnicu sahranio osam mlađih muškaraca koji su bili u uniformama Vojske Republike Srpske.

Odbrana optuženih nije dozvolila da govori o 135 dana zarobljeništva, jer to nije obuhvaćeno optužnicom, i to smatra nevažnim.

Svedok Radojka Kovačević je izjavila da je zbog napada muslimanske vojske u jesen 1995. godine bila primorana da napusti rodno selo u okolini Petrovca.

Optužnica tereti Dudakovića i njemu podređene oficire i vojnike 5. Korpusa za sistematski progon i ubistvo više od 300 Srba, uništavanje njihove imovine i paljenje 38 srpskih pravoslavnih crkava.

Deo optužnice odnosi se i na ratne zločine nad Muslimanima lojalnim Fikretu Abdiću.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala