Sistemi S-350 štite severnu prestonicu Rusije

© Wikipedia / Vitaly V. KuzminOdbrambeni raketni sistem S-350e
Odbrambeni raketni sistem S-350e  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi ruski region koji će na borbeno dežurstvo staviti protivvazdušne sisteme S-350 „Vitez“ biće Lenjingradska oblast, gde je severna prestonica Rusije Sankt Peterburg.

Vojni eksperti objašnjavaju da će sistem „Vitezi“ zapravo štititi objekte na zapadu Rusije, u slučaju da Amerikanci prebace rakete srednjeg dometa u evropske zemlje.

Iz Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije kažu da će stavljanje S-350 u službu povećati efikasnost borbe protiv krstarećih raketa dva do 2,5 puta. „Vitez“ je u stvari modernija, ali i efikasniji verzija S-300, a zameniće stare i hvaljene ruske sisteme S-300, kojima je radni vek već istekao, kao i komplekse „Buk-M1“ i „Buk-M2“.

„Osobenost ’Viteza‘ S-350 je ta što je to izuzetno mobilan sistem, a sva njegova sredstva se nalaze na bazi šasije specijalnog vozila BAZ. Jedan sistem S-350 ima više lansirnih rampi, a svaka od njih ima po 12 raketa. Poređenja radi, S-300 ima samo četiri rakete“, rekao je za Sputnjik ruski vojni ekspert Dmitrij Kornjev.

Tako će divizion S-350 imati čak 144 rakete kojima se može zaštititi deo teritorije i objekat od napada protivničke avijacije i masovnog raketnog napada, a planirano je da do 2027. godine Oružane snage Rusije stave na borbeno dežurstvo 12 diviziona S-350.

Eksperti objašnjavaju da jedan sistem protivvazdušne odbrane može da odbije napad 2-3 strateška bombardera B-52H, koji nose strateške krstareće rakete ARM-86 „ALCM“ ili stelt (nevidljive) rakete ARM-158 „JASSM“.

Novi sistemi S-350 imaju dva osnovna tipa raketa, uključujući projektil srednjeg dometa sa aktivnom glavom za samonavođenje — 9M96, dometa do 120 kilometara, koju može da koristi i S-400.

© Sputnik / Ramilj Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaRuski protivvazdušni raketni sistem srednjeg dometa S-350 „Vitjaz“
Sistemi S-350 štite severnu prestonicu Rusije - Sputnik Srbija
Ruski protivvazdušni raketni sistem srednjeg dometa S-350 „Vitjaz“

S-350 precizan i ubojit

I dok su sistemi S-400 sposobni da presreću protivničke letelice na velikoj udaljenosti, S-350 je sistem srednjeg dometa, a zajednička karakteristika im je visoka preciznost. „Vitez“ istovremeno može da prati i gađa više protivničkih ciljeva.

Radijus dometa „Viteza“ je 60 kilometara, a maksimalna visina 30 kilometara. Vreme koje je potrebno da se sistem aktivira u borbenim dejstvima iznosi oko pet minuta.

Protivvazdušni raketni sistemi S-350 mogu da funkcionišu kako autonomno, tako i u sastavu ešalona PVO. Rad S-350 je u potpunosti automatizovan, a ovaj sistem je jeftiniji od S-400.

„Radarska stanica, digitalni sistemi za prenos podataka između komponenti sistema, mogućnost integrisanja sistema protivvazdušne odbrane u bilo koji sistem protivvazdušne odbrane na nivou vojne vojske ili regiona i interakcija sa drugim sistemima protivvazdušne odbrane može se obezbediti na najsavremenijem nivou. Ovaj kompleks se čekao, ali činjenica da je prvi komplet predat vojsci PVO je ozbiljno dostignuće naše industrije“, istakao je Kornjev.

© Sputnik / Sergey MalgavkoOficir PVO ruske vojske
Sistemi S-350 štite severnu prestonicu Rusije - Sputnik Srbija
Oficir PVO ruske vojske

„Vitez“ već isproban

Sistem je počeo da se razrađuje 2007. godine i bilo je planirano da ga armija uvrsti u naoružanje 2013. godine, ali je rad na njemu produžen. Zanimljivo da je kompanija „Almaz-Antej“ sistem S-350 prvobitno napravila na zahteve Južne Koreje, da bi ga kasnije unapredila.

Ruska armija je ove nedelje na poligonu u Astrahanskoj oblasti imala i prvo gađanje iz sistema S-350 „Vitez“. Uvežbavano je otkrivanje i uslovno uništavanje realnih vazdušnih ciljeva — borbeni avioni Mig-29SMT delovali su kao neprijateljske letelice.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala