Rusija upozorava Iran na nepromišljenost odluke o povlačenju iz nuklearnog sporazuma

© REUTERS / Wana News AgencyNuklearni reaktor u iranskom Araku
Nuklearni reaktor u iranskom Araku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva upozorava Iran na nepromišljenost odluke o povlačenju iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja i poziva ga da se pridržava svojih obaveza u okviru Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Teheran zna stav ruske strane, izjavio je za Sputnjik zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.
„Upozoravamo iransku stranu na nesmotrene korake u pogledu očuvanja njenih obaveza prema Sporazumu o nuklearnom oružju. Smatramo da nema razloga da se ovo pitanje pokrene u ovoj ravni“, rekao je Rjabkov, komentarišući izjavu iranskog ministra spoljnih poslova.

On je dodao da Rusija poziva Iran da se čvrsto pridržava obaveza prema IAEA u okviru sporazuma o garancijama, kao i da „iranske kolege dobro znaju za taj naš stav“.

Moskva ne smatra da je ispravno dovođenje u pitanje posvećenost Irana Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja, dodao je Rjabkov.

„To nije nov stav iranske strane. Oni su ranije više puta na različitim nivoima saopštavali takvu mogućnost. Iranske kolege su svesne da ne smatramo ispravnim dovođenje u pitanje iransku posvećenost Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja“, rekao je zamenik ruskog ministra.

Ranije je televizija „Pres TV“ pozivajući se na ministra spoljnih poslova Irana Džavada Zarifa izjavio da će Teheran izaći iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja ukoliko pitanje iranskog nuklearnog programa ne bude doneto na razmatranje Saveta bezbednosti UN.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala