Rusija razbija američki „mit“: UN ne zabranjuju Iranu da obogaćuje uranijum

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo inostranih poslova Rusije nazvalo je „spekulacijama“ i „mitom“ izjavu specijalnog predstavnika SAD za Iran Brajana Huka da postoji „standard UN“ kojim se Iranu zabranjuje obogaćivanje urana.

„Na žalost, ovakvo stvaranje mita je uobičajeno u američkim pristupima neširenju nuklearnog oružja“, navodi se u komentaru Ministarstva inostranih poslova Rusije.

U njemu se navodi da Sporazum o neširenju nuklearnog oružja daje svim potpisnicima pravo da razvijaju atom u mirnodopske svrhe.

„Sporazum ne daje nikakva ograničenja nenuklearnim državama sa tačke gledišta obogaćivanja uranijuma. Uslov je samo jedan: sav rad treba da bude usmeren u mirnodopske svrhe i da bude pod kontrolom Međunarodne agencije za nuklearnu energiju“, naglasio je MIP Rusije.

U komentaru se govori da „ni UN, ni njen Savet bezbednosti, ni Agencija nikada nisu podržavale model koji SAD tvrdoglavo i neuspešno promovišu minimum dvadesetak godina, a kojim se nenuklearne države lišavaju zakonskog prava da osvajaju tehnologije obogaćivanja uranijuma“.

„Za nas je nedopustiv pokušaj da se prida nacionalnim američkim pristupima i zahtevima karakter „međunarodnog standarda“, pa čak i sa žigom UN, koji SAD niko nije ovlastio da stave“, zaključuje se u komentaru ruskog Ministarstva.

Ranije je televizija „Pres TV“, pozivajući se na ministra spoljnih poslova Irana Džavada Zarifa, prenela da će Teheran izaći iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, ukoliko pitanje iranskog nuklearnog programa ne bude doneto na razmatranje Savetu bezbednosti UN.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala