Rusija i Francuska pregovaraju o formatu ministarskih sastanaka

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije, EU i Francuske na šetalištu u Nici, Francuska
Zastave Rusije, EU i Francuske na šetalištu u Nici, Francuska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i Francuska se pripremaju da u najskorije vreme održe pregovore u formatu „dva plus dva“ – ministara spoljnih poslova i odbrane, a odgovarajuće konsultacije već su u toku, izjavio je za Sputnjik izvor upoznat sa pripremama.
„Održavamo konsultacije o novom ministarskom sastanku kao nastavku dijaloga koji je već obnovljen prošle godine“, rekao je izvor.

„Ovih dana se vode konsultacije“, dodao je sagovornik.

Prethodni sastanak rusko-francuskog Saveta za bezbednosnu saradnju u formatu „2+2“ održan je u Moskvi 9. septembra prošle godine nakon sedmogodišnje pauze. Savet je osnovan 2002. godine i do oktobra 2012. sastajao se redovno. Prošlog leta predsednici Rusije i Francuske dogovorili su se da se vrate ovom formatu zajedničkog rada.

Nakon poslednjeg sastanka, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nazvao je format „dva plus dva“ dobrom prilikom za analizu ključnih problema savremenog društva i iz diplomatskog i iz vojno-političkog ugla i, gde je to moguće, preduzimanje zajedničkih ili koordinisanih koraka. Prema njegovim rečima, strane su istakle niz oblasti u kojima se takav napredak smatra sasvim mogućim i potrebnim.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala