Obnavlja se avio-linija Beograd—Priština

Pratite nasTelegramOdyssey
Delegacija Ministarstva privrede potpisala je, u Berlinu, Pismo o namerama sa kompanijom „Lufthanza“ o obnovi avio-linije Beograd—Priština.

Time je, nakon dve decenije, učinjen prvi simbolički korak ka ponovnom uspostavljanju vazdušnog saobraćaja između glavnog grada Srbije i najvećeg grada južne srpske pokrajine Kosovo i Metohija, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

Obnova avio-linije Beograd—Priština olakšala bi putovanje i komunikaciju građanima svih nacionalnosti i učinila bližim Prištinu i Beograd.

Istovremeno, ta linija bi značila i hiljade novih putnika na aerodromu u Beogradu, nove korisnike usluga domaće nacionalne avio-kompanije, a nove mogućnosti otvorile bi se i za poslovnu zajednicu, koja bi na ovaj način bila bolje povezana, i sa daleko efikasnijim mogućnostima za promet robe.

Potpisivanjem ovog, isključivo komercijalnog, Pisma o namerama, Srbija pokazuje jasnu opredeljenost za pospešivanje slobode protoka robe, ljudi i kapitala i protivljenje veštački nametnutim barijerama i ograničenjima.

Srbija će o nameri da se obnovi avio-linija između Beograda i Prištine zvanično obavestiti Unmik i Kfor, koji je u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i Vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova zadužen za kontrolu i koordinaciju u vazdušnom prostoru iznad južne srpske pokrajine.

Da bi došlo do realizacije Pisma o namerama biće potrebno da se u narednom periodu sa Kforom postignu odgovarajući tehnički sporazumi koji se odnose na uobičajene procedure za odvijanje avio-saobraćaja, u skladu sa važećim domaćim propisima i Rezolucijom 1244 SB UN.

Da bi do leta između Beograda i Prištine zaista došlo, neophodno je da Vlada privremenih institucija samouprave u Prištini bez odlaganja ukine anticivilizacijske takse od 100 odsto na robu iz Centralne Srbije i BiH, da počne da sprovodi brojne preuzete obaveze i da se vrati za sto u dijalogu pod pokroviteljstvom EU.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala