Moskva upozorava na pojačanu aktivnost NATO-a na Arktiku

CC BY 2.0 / PO Phot Donny Osmond / Pripadnici britanske mornarice na vojnim vežbama NATO na obali Norveške
Pripadnici britanske mornarice na vojnim vežbama NATO na obali Norveške  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Specijalni izaslanik za međunarodnu saradnju na Arktiku u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova Nikolaj Korčunov skrenuo je pažnju na pojačanu aktivnost NATO-a na Arktiku, rekavši da to vodi ka eskalaciji, i podriva očuvanje Arktika kao zone mira i stabilnosti.

Zabrinuti smo zbog rastuće aktivnosti Severnoatlantske alijanse na Arktiku. O tome otvoreno i iskreno razgovaramo sa partnerima i svetskom zajednicom. Posebno nas brine povećanje aktivnosti nearktičkih država-članica NATO-a na Arktiku“, istakao je Korčunov.

Prema njegovim rečima, nearktičke zemlje-članice NATO-a danas usvajaju vojne arktičke strategije ili objavljuju izveštaje i druge dokumente, u kojima se opravdava vojno prisustvo na severu.

„Smatramo da to vodi ka eskalaciji, podriva očuvanje Arktika kao zone mira, stabilnosti i konstruktivne interakcije“, naglasio je on.

Ranije je komandant Severne flote Rusije Aleksandar Mojisejev izjavio da NATO aktivno povećava borbenu gotovost svojih vojnika na Arktiku, a raste i njegova obaveštajna delatnost.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala