Nema razlike da li Podgorica pregovara sa Mitropolijom ili Patrijaršijom

© Nebojša PopovićCrna Gora zloupotrebljava dinastiju Petrović...
Crna Gora zloupotrebljava dinastiju Petrović... - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je u izjavi za portal „Standard“ da je svaka episkopija u pravoslavnoj crkvi autonomna i da nema razlike između Mitropolije crnogorsko-primorske i Pećke patrijaršije, koje, prema njegovim riječima, funkcionišu kao jedno.

Kategorički je odbacio mogućnost bilo kakvih pregovora sa crnogorskim vlastima ako se Zakon o slobodi vjeroispovjesti ne povuče.

On je kazao da će Mitropolija, a ne Patrijaršija u Beogradu voditi eventualne pregovore sa crnogorskim vlastima o temeljnom ugovoru, ali da tu nema nikakve razlike.

„Kada sa nama pregovaraju, to je isto kao da pregovaraju sa Beogradskom patrijaršijom, tu nema nikakve razlike“, rekao je mitropolit Amfilohije.

On je kazao da Mitropolija želi temeljni ugovor po uzoru na one koje je Crna Gora potpisala sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom, dodavši da tu neće biti pomena o novom statusu jer je Mitropolija već autonomna.

Mitropolija je već autonomna

On je takođe dodao da eventualni temeljni ugovor između crkve i države ne bi definisao status Mitrpolije — autonomni ili autokefalni, poručivši da je institucija na čijem je čelu „autonomna i samostalna kroz vjekove“.

„Ma kakva autonomija, svaka episkopija u pravoslavnoj crkvi je autonomna. Mitropolija je bila samostalna, autonomna kroz vjekove. To je pravilo u crkvi oduvijek bilo. Mitropoliju je osnovao prije 800 godina Sveti Sava. Ova mitropolija je kroz vjekove djelala svoje djelo, bila je samostalna u punom smislu riječi, od vremena ukidanja Pećke patrijaršije 1766. godine, pa se u to vrijeme zvala autokefalna zato što je bila jedina eparhija Pećke patrijaršije koja je bez prekida ostala do današnjeg dana. Sve druge — i Beogradska i Karlovačka su nastajale i mijenjale se“.

„Zvala se u to vrijeme autokefalna jer je u to vrijeme stvarala državu. Ona nije prihvatala odluku Carigrada kojom je poništena Pećka patrijaršija. Mitropolija je jedina ostala bez prekida, a to je kasnije potvrdio ruski Sinod rukopolažući episkope crnogorske koji nijesu tražili da budu rukopoloženi od Carigrada, nego su tražili od Rusije da im se rukopolažu episkopi sve do Mitrofana bana 1920. godine, što ne znaju neznalice i oni vaspitani na brozomori, na lenjinizmu i marksizmu“, poručio je mitropolit.

Mitropolit Amfilohije je i kategorički odbacio mogućnost bilo kakvih pregovora sa crnogorskim vlastima ako se Zakon o slobodi veroispovjesti ne povuče.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala