Kurti predložen za premijera Kosova

© REUTERS / LAURA HASANIKandidat za premijera Kosova Aljbin Kurti u prištinskoj skupštini
Kandidat za premijera Kosova Aljbin Kurti u prištinskoj skupštini  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pokret Samoopredeljenje je pismom upućenim predsedniku samoproglašenog Kosova Hašimu Tačiju, kao što se i pretpostavljalo, za budućeg mandatara kosovske vlade predložio predsednika ove stranke Aljbina Kurtija, prenose kosovski mediji.

Predlog za budućeg premijera dostavljen je uprkos zastoju u pregovorima o koaliciji između Samoopredeljenja i LDK – stranaka pobednica na oktobarskim izborima koje još uvek ne uspevaju da pronađu zajedničko rešenje za formiranje vlade.
Kosovski predsednik, Hašim Tači, nakon proglašenja zvaničnih rezultata oktobarskih izbora u više navrata je pozivao Kurtija da mu prosledi ime mandatara ispred njegove stranke, kako bi ga Tači, formalnim dekretom predsednika proglasio osobom odgovornom za predlaganje buduće vlade Kosova.
Današnjem imenovanju ujedno je prethodila jučerašnja najava Hašima Tačija da bi mogao samoinicijativno da proglasi lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija za mandatara buduće vlade Kosova, preneli su kosovski mediji.
Od trenutka preuzimanja mandata, Kurti će imati rok od 15 dana da novoj Skupštini predloži sastav vlade. Sastav vlade mora da odobri 61 poslanik, prenosi portal „KosSev”.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala