Kabinet Selakovića: Crnogorske vlasti izbegle preporuku Savetodavnog komiteta Saveta Evrope

Generalni sekretar Srbije Nikola Selaković u Palati federacije dok traju pripreme za inauguraciju predsednik Aleksandra Vučića.
Generalni sekretar Srbije Nikola Selaković u Palati federacije dok traju pripreme za inauguraciju predsednik Aleksandra Vučića.  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlasti Crne Gore nisu postupile po preporuci Savetodavnog komiteta Saveta Evrope da, po usvajanju Zakona o verskim slobodama, nastave sa restitucijom, odnosno povraćajem crkvene imovine, navode iz Kabineta Nikole Selakovića, generalnog sekretara predsednika Srbije.

Selakovićev Kabinet je tako odgovorio na ranije navode iz Kabineta predsednika Crne Gore da je SPC još 2012. godine izgubila spor pred Evropskim sudom za ljudska prava, kojim je tražena restitucija crkvene imovine.

„Savet Evrope je svoj stav po pitanju restitucije crkvene imovine izneo u Mišljenju o sprovođenju Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina u Crnoj Gori od 7. marta 2019. godine“, objašnjavaju iz Selakovićevog Kabineta, na pitanje Tanjuga kako vide tvrdnje zvanične Podgorice po tom pitanju.

„Savetodavni komitet, najpre utvrdivši da nije postignut napredak u povraćaju (restituciji) imovine crkvama i verskim zajednicama i pozvavši vlasti da se u izradi Zakona o slobodi veroispovesti konsultuju sa predstavnicima svih verskih zajednica, vlastima Crne Gore, između ostalog, uputio je preporuku da usvoje Zakon o verskoj slobodi i da naknadno nastave sa povraćajem verske imovine“, kaže se u odgovoru Kabineta Nikole Selakovića na navode iz Kabineta predsednika Crne Gore.

Umesto da postupe po toj preporuci, kaže se u odgovoru Kabineta generalnog sekretara predsednika Srbije, vlasti Crne Gore su, kao što je poznato, „usvojile Zakon kojim se predviđa naknadno oduzimanje crkvene imovine“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala