Kabinet predsednika Crne Gore osporava Selakovićeve navode

© Sputnik / Dejan Simić Manastir Ostrog
Manastir Ostrog  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kabinet predsednika Crne Gore demantuje navode generalnog sekretara Predsedništva Srbije Nikole Selakovića da su relevantna međunarodna pravna tela pozivala na nužnost i potrebu restitucije crkvene imovine, naročito Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i ističe da činjenice govore drugačije.

Selaković je osporio je argumentaciju predsednika Crne Gore Mila Đukanovića u prilog Zakonu o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori i naveo da je sve što je Đukanović izneo — pravno neosnovano i da nije validno.

Reagujući na navode Đukanovića, iznete u intervjuu Tanjugu — da država Crna Gora ne otima imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi, jer je ta imovina, kako tvrdi, zapravo vlasništvo države Crne Gore, uzurpirano u periodu između 1986. i 2000. godine — Nikola Selaković je naveo da to nije pravna argumentacija.

„Posmatrati sve u uskim vremenskim okvirima, kao što čini Milo Đukanović, a ne osvrtati se na ono što su bili važeći pravni propisi u vreme kada je određena imovina postajala crkvena, nije nešto što može da bude validna i validna pravna argumentacija“, rekao je Selaković za Tanjug.

U saopštenju iz Đukanovićevog kabineta navodi se da je Evropski sud u Strazburu je već odlučio da je zahtev SPC za restituciju crkvene imovine neosnovan.

Crna Gora je 2012. godine pred Evropskim sudom za ljudska prava, kao sudskim telom Saveta Evrope, dobila spor protiv Srpske pravoslavne crkve, koja je zahtevala restituciju crkvene imovine u Crnoj Gori.

„Evropski sud u Strazburu je ovu tužbu SPC odbacio kao očigledno neosnovanu i neprihvatljivu, utvrdivši da podnosioci tužbe nisu imali postojeću imovinu niti ’legitimno očekivanje‘ za povraćaj imovine, čiju su restituciju zahtevali“, kaže se u saopštenju.

U reagovanju stoji i da je Srbija, koja se pridružila tužbi, iznela „čitav arsenal poznatih tvrdnji“ o viševekovnom bivstvovanju SPC u Crnoj Gori i o tome da je SPC isključivi vlasnik pravoslavnih verskih objekata u Crnoj Gori, ali da za tvrdnje da su u pitanju istorijski spomenici isključivo srpskog naroda nisu ponuđeni pravno valjani dokazi.

„SPC i država Srbija su ovaj spor izgubile zato što je i po domaćem i po međunarodnom pravu nesporna pravna činjenica da je Crna Gora, a ne Srpska pravoslavna crkva, uvek bila i ostala vlasnik verske imovine koja je kroz vekove stvarana od državnog novca ili zajedničkim ulaganjem građana“, navodi se u saopštenju.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala