Haftar ni u Berlinu ništa nije potpisao, Erdogan poslao „vojne savetnike“ u Libiju

© REUTERS / Philippe WojazerGeneral Halifa Haftar, komandant Libijske nacionalne armije, dolazi u Pariz
General Halifa Haftar, komandant Libijske nacionalne armije, dolazi u Pariz - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na konferenciji u Berlinu komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar nije potpisao sporazum o primirju, saopštio je Sputnjiku diplomatski izvor u Moskvi. U međuvremenu, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je saopštio da je u Tripoli poslao vojne savetnike.

„Ponašao se čudno: isključio je telefon, nije se javljao. Otišao je, ne obavestivši nikog“, saopštio je sagovornik agencije.

Konferencija o Libiji u Berlinu - Sputnik Srbija
Postignut dogovor o Libiji: Bez isporuka oružja i bez pomoći zaraćenim stranama

Konferenciju u Berlinu je pre njenog kraja napustio i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. On je novinarima u povratku iz Berlina rekao da je Turska poslala u Libiju samo vojne savetnike.

„Mi sada ne šaljemo tamo (u Libiju) vojnu silu. Samo tim vojnih savetnika i instruktora“, rekao je Erdogan, javlja televizija „Al Haber“.

On je dodao da neće sesti za pregovarački sto sa komandantom Libijske nacionalne armije Halifom Haftarom.

„Rekao sam Putinu da ne prihvatamo ulogu posrednika. Putin je odgovorio da uzima na sebe Haftara i predložio da ja radim sa Saradžom, kako bi se problem rešio. To je naš pristup. Zbog svojih političkih ubeđenja ja neću sesti za sto sa teroristom, niti ću njemu to dozvoliti“, rekao je turski lider.

Podsetimo — u glavnom gradu Nemačke u nedelju je održana međunarodna konferencija o Libiji na kojoj su učestvovali lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Egipta i drugih zemalja, kao i Evropske unije i Ujedinjenih nacija. Premijer Vlade nacionalnog sporazuma Libije Fajez Saradž i komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar prisustvovali su samitu, iako ni tamo nije došlo do organizacije direktnih pregovora između njih.

Berlinska konferencija je održana nekoliko dana nakon međulibijske konferencije u Moskvi, na kojoj su učestvovali predsednici Rusije i Turske. Haftar je i rusku prestonicu takođe napustio bez potpisanog primirja sa predsednikom Vlade u Tripoliju Fajezom Saradžom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala