Tači saterao u ćošak Aljbina Kurtija: Uzmi mandat ili ga ostavi

Pratite nas
Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači nagovestio je da bi mogao samoinicijativno da proglasi lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija za mandatara buduće vlade privremenih institucija Kosova. Ova vest je usledila odmah pošto je održan sastanak drugoplasiranih i trećeplasiranih stranaka na prošlim izborima.

Lider pobedničke partije na proteklim vanrednim izborima za skupštinu privremenih institucija Kosova Aljbin Kurti već dve nedelje ne ispunjava obećanje dato 6. januara, na konsultativnom sastanku sa Tačijem, kada je rekao da će da mu prosledi ime mandatara ispred njegove stranke, kako bi ga Tači formalnim dekretom predsednika privremenih institucija proglasio osobom odgovornom za predlaganje buduće vlade privremenih institucija Kosova.

Kurtijevo odlaganje da postupi po ustavnim obavezama nailazi na sve veći broj kritika, a prema najavama predsednika privremenih kosovskih institucija, on bi mogao sam da odluči da Kurtija proglasi mandatarom, i bez formalnog predloga koji treba da dođe od Kurtija.

„Mislim da će to prihvatiti, jer je nepisano pravilo da predsednik pobedničke partije bude i mandatar“, rekao je Tači, a prenosi „Gazeta ekspres“, podsećajući i na to da je Kurti već javnom video-porukom imenovao skoro pola vlade privremenih institucija Prištine, kada je otkrio imena pet budućih ministara ove stranke.

„On je imenovao pola vlade, a na konsultativnom sastanku (prvi održan 6. januara, prim. red) i zvanično dobija nominaciju“, dodaje Tači.

Podsećamo — na konsultativnom sastanku sa Tačijem, Kurti je Tačiju saopštio da nije spreman da imenuje mandatara, navodeći da to mora učiniti u saglasnosti sa predsedništvom stranke. Takođe je obećao da će „u najskorije vreme“ predsednika (privremenih prištinskih institucija) pisanim putem obavestiti o mandataru.

„Nominaciju za sledećeg premijera sam već potpisao. Nadam se da neće doći do odugovlačenja i da će Kurti prihvatiti mandat. U suprotnom, može se smatrati da je mandat odbio“, rekao je predsednik privremenih institucija Prištine.

Tači je i juče poručio Kurtiju da ne dozvoli da odluka o imenovanju mandatara bude samo njegova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala