Putin: Arhive o ratu neće dozvoliti revidiranje istorije

© Sputnik / Anatoliй Morozov / Uđi u bazu fotografijaVojnici poljske i sovjetske armije u oslobođenoj Varšavi. Drugi svetski rat
Vojnici poljske i sovjetske armije u oslobođenoj Varšavi. Drugi svetski rat - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stvaranje javno dostupnog ruskog arhivskog centra posvećenog Drugom svetskom ratu će otkloniti mogućnost da se u narednim decenijama iskrivljava istorija, smatra predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Napravićemo centar od arhivskih dokumenata, video i foto materijala koji decenijama unapred, a možda i na mnogo duže vreme, nikome neće dati mogućnost da iskrivljuje ovu istoriju kako bi postigao neke svoje oportunističke, trenutne političke ciljeve, nanositi štetu spomenu na naš narod, sećanju na naše očeve, dedove koji su dali svoje živote u borbi protiv nacizma“, rekao je Putin za televiziju „Rusija 1“.

Prema njegovim rečima, Rusija u tom kontekstu nikome ništa ne mora da dokazuje.

„Ali mi apsolutno moramo učiniti nešto drugo: moramo učiniti sve kako ta istina (o ratu) ne bi bila zaboravljena i moramo se suprotstaviti tom iskrivljavanju istorije objektivnim informacijama, kojih imamo dovoljno“, naglasio je ruski predsednik.

Ruske vlasti su više puta govorile da neke evropske zemlje pokušavaju da revidiraju istoriju. Predsednik Rusije je polovinom decembra izjavio da su one, između ostalog Poljska, sklopile zaveru sa fašističkom Nemačkom, a da Rusija ima na raspolaganju dokumente kako su pregovori vođeni. Prema rečima ruskih političara, Evropa nije spremna da prizna ovaj deo svoje istorije.

U svom obraćanju Saveznoj skupštini Putin je rekao da je Rusija dužna da obezbedi očuvanje istine o Drugom svetskom ratu i da se odupre pokušajima falsifikovanja istorije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala