Pljevlja za odbranu svetinja: Vlada iskopala duboku jamu u koju će se jednog dana strovaliti /video/

© Foto : Skrinšot/FejsbukPljevlja u litiji
Pljevlja u litiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više hiljada Pljevljaka prisustvovalo je večeras molebanu koji je služio vladika mileševske eparhije Atanasije u crkvi Svete Petke u Pljevljima.

Nakon bogosluženja, litija je prošla ulicama grada, iskazujući svoj protest zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

U saopštenju Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja, koje je pročitano, ocenjeno je da je „Vlada, donošenjem Zakona protiv Srpske pravoslavne crkve, iskopala duboku jamu, u koju će se jednog dana, sa sve ministrima i drugim velikodostojnicima koji vrše vlast u ovoj državi, strovaliti i urušiti na putu bez povratka“.

„Umesto ispraznih poruka koje su sve sem dobronamerne, umesto pretećih i polupretećih napomena i instrukcija, pozivamo vas da makar jednom svoju samodovoljnost zamenite prisustvom svetoj Liturgiji i uvjerite se kako se Crkva moli i za one koji su na vlasti, ne vlasti radi, pa ni njih radi, nego radi naroda kojim upravljaju i kojem bi trebalo da su na usluzi. To važi i za one koji stoluju u zgradi preko puta nas, koji upravljaju ovim gradom, za predsednika opštine i predsednika Skupštine ovog grada, za Igora Golubovića i Dragišu Sokića. Izjašnjavaju se kao vernici, a u Crkvu ne dolaze, niti komentarišu Zakon koji je donela njihova partija, a kojim je namereno ukidanje Srpske pravoslavne crkve“, navodi se u saopštenju Odbora.

Odbor je kao častan naveo primer predsednika Opštinskog odbora SDP u Pljevljima Branislava Veljkovića, koji je nedavno podnio ostavku zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, prenose Vijesti.

„Opet je došlo vrijeme da najugledniji ljudi i predvodnici budu vladike i episkopi, da o moralnoj čistoti i duhovnom zdravlju naroda brinu njegovi sveštenici, da ožive crkve i manastiri vjernim narodom i da glasno propoju svete liturgije, opet je došlo vrijeme da se Crkva Hristova crkvenim naukom i dostojanstvenim ponašanjem brani. A nama, braćo i sestre u Hristu, ne prestaje obaveza da se časno i dostojanstveno izborimo za svoja prava, da ne ucvijelimo nevinoga, da ne uvrijedimo inovjernoga, da sačuvamo razumijevanje i poštovanje i za one koji ne misle kao mi, ali imaju razumijevanja za našu borbu i podržavaju je kao univerzalno ljudsko pravo na slobodu. Treba da budemo dostojni onoga što uzdižemo iznad svojih glava i čime se branimo. Tome nas uči i na takav način nas predvodi naša sveta Crkva, i te vrline uvijek treba da nam budu na umu. Zato hrabro i časno, jedinstveno i složno, sve dok ne svane sloboda i sve dok se ne poništi sramni zakon protiv Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju Odbora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala