Moskva upozorava: U Libiji ima oružja za višegodišnji rat

© AP Photo / Mohammad HannonPripadnici Libijske nacionalne armije u Bengaziju
Pripadnici Libijske nacionalne armije u Bengaziju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Oružje koje postoji u Libiji je dovoljno za mnogo godina ratovanja, ako ne bude političke volje da se poštuje primirje, rekao je novinarima specijalni predstavnik predsednika Rusije za Bliski istok i Severnu Afriku Mihail Bogdanov.

„Mislim da je oružje koje već postoji u Libiji dovoljno za mnogo godina ratovanja, ako ne bude političke volje samih Libijaca da se prekinu ratna dejstva i da se poštuje režim prekida vatre, kako je to bilo dogovoreno na bazi rusko-turske inicijative“, rekao je Bogdanov.

Međunarodna konferencija o Libiji u Berlinu  - Sputnik Srbija
Postignut sporazum o Libiji u Berlinu /video/

Kako je on naglasio — Moskva polazi od toga da se libijsko pitanje treba rešavati pregovorima.

„Zato što svuda naglašavamo, u svim dokumentima, da je rešenje krize moguće, da je ono u rukama samih Libijaca i da sami Libijci treba da rešavaju sudbinu sopstvene države“, dodao je on.

Berlinska konferencija se održava posle međulibijskih pregovora u Moskvi 13. januara, i ona je njen logičan nastavak. Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov 17. januara je istakao da su konačni dokumenti Berlina gotovo dogovoreni. Ujedinjene nacije su objasnile da nacrt konačne izjave uključuje šest tačaka, među kojima su prekid borbenih dejstava, poštovanje embarga na oružje i reforma sektora bezbednosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala