Maduro spreman za direktan dijalog sa Vašingtonom

© AP Photo / Matias DelacroixPredsednik Venecuele Nikolas Maduro
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je, nakon skoro godinu dana, dao svoj prvi intervju za američke medije, u kom je objasnio neuspeh politike američkog predsednika Donalda Trampa prema Karakasu, ali i istakao da je spreman na dijalog sa Vašingtonom.

„Smatram da je (američki državni sekretar) Majk Pompeo doživeo neuspeh u Venecueli i da je odgovoran za neuspeh Donalda Trampa u njegovoj politici prema našoj zemlji. Mislim da je Tramp imao odvratne savetnike za Venecuelu. (Bivši savetnik za bezbednost) Džon Bolton, Majk Pompeo i (specijalni predstavnik SAD za Venecuelu) Eliot Abrams doveli su do pogrešne predstave“, rekao je Maduro za „Vašington post“.

Venecuelanski lider takođe je izrazio spremnost za direktan dijalog sa Trampom.

„Ako između vlada postoji poštovanje, bez obzira na to koliko su velike Sjedinjene Američke Države, i ako postoji dijalog, razmena istinitih informacija, budite uvereni da možemo da stvorimo novu vrstu odnosa“, uverio je predsednik Venecuele.
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro - Sputnik Srbija
Maduro: Politika Amerike vodi ka uništenju života na planeti

On je dodao da je spreman da razgovara sa liderom opozicije Huanom Gvaidom, ali je naglasio da neće udovoljiti njegovom zahtevu da napusti mesto predsednika.

Pokušaj prevrata

U Venecueli su u januaru prošle godine počeli protesti protiv predsednika Nikolasa Madura ubrzo nakon što je položio zakletvu. Lider opozicije Huan Gvaido proglasio se za privremenog predsednika na osnovu činjenice da je u trenutku „državnog prevrata“ bio predsednik parlamenta.

Neke evropske zemlje i Sjedinjene Američke Države priznale su Gvaida za predsednika. Maduro je, sa svoje strane, Gvaida nazvao „američkom marionetom“.

Rusija, Kina, Kuba, Bolivija, Turska i brojne druge zemlje podržale su Madura kao jedinog legitimnog predsednika Venecuele. Moskva je Gvaidov „predsednički status“ nazvala nepostojećim.

Gvaido je kasnije priznao da je prevrat bio neuspešan. On je 5. januara smenjen sa mesta predsednika Nacionalne skupštine Venecuele. Na njegovo mesto došao je provladin poslanik Luis Para. Niz zapadnih zemalja nije priznao ovu odluku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala