„Ko može da oduzme Notr Dam u Parizu“: Kanadski vladika služio moleban u Torontu /foto/

© Foto : Marina BulatovićMoleban u Torontu
Moleban u Torontu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U crkvi Svetog Save u Torontu na Krstovdan je održan moleban za zaštitu Srpske pravoslavne crkve i naroda u Crnoj Gori. Vladika kanadski Mitrofan se obratio prisutnima i tom prilikom zapitao — „U kojoj zemlji na svetu država može da oduzme svetinje?“.

„Ko može da oduzme Notr Dam u Parizu, Nacionalnu katedralu u Vašingtonu ili katedralu u Londonu? A nama hoće da uzmu manastir Ostrog, gde hiljade i hiljade ljudi svakoga dana dolazi, ne zbog lepote manastira, već zbog njega samog — Svetog Vasilija. Naš je Njegoš, naš je Petar Cetinjski, naš je i Sveti Vasilije, pa je žalosno da se ovako delimo, da, ne daj Bože, udari rođak na rođaka ili kum na kuma. Molitva i post su jedino sredstvo naše borbe i verujemo da ćemo sva ova iskušenja prevazići“, poručio je vladika.

© Foto : Marina BulatovićRazgovor sa vernicima nakon molebana u Torontu
„Ko može da oduzme Notr Dam u Parizu“: Kanadski vladika služio moleban u Torontu /foto/ - Sputnik Srbija
Razgovor sa vernicima nakon molebana u Torontu

Posle služenja molebana, u sali crkve je održan i razgovor sa narodom, gde je izražena nada da će se molitvom i protestima odbraniti i slediti put mira.

„Ovo je gangsterski potez otimača — a mi koji živimo u Kanadi možemo da svedočimo da ni u jednoj zemlji na svetu tako nešto nije moguće. Ni u Americi, ni u Kanadi država ne oduzima bilo kojoj crkvi njenu imovinu i njene hramove“, rekao je je profesor Radomir Baturan u razgovoru sa vernicima.

© Foto : Marina BulatovićMoleban ne služio kanadski Mitrofan
„Ko može da oduzme Notr Dam u Parizu“: Kanadski vladika služio moleban u Torontu /foto/ - Sputnik Srbija
Moleban ne služio kanadski Mitrofan

Konzul Srbije u Torontu Ivana Stefanović se prisutnima obratila iz ugla pravnika, ocenjujući da u Crnoj Gori, koja pretenduje da bude članica EU, imamo nacionalizaciju na delu u 21. veku, što je, kao je navela, apsolutno nedopustivo, jer EU zapravo podstiče suprotno — restituciju.

„Mi sada doživljavamo strašnu nacionalizaciju u svom komšiluku. Moja nada je i nada u Ustavni sud Crne Gore — verujem da tamo sede pravnici koji će imati dovoljno morala, časti i obraza da se zalažu za pravdu, jer pravo bez pravde ne ide“, zaključila je ona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala