Grupa pisaca bojkotuje Ninovu nagradu

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Uđi u bazu fotografijaKnjige
Knjige - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uoči proglašenja 66. dobitnika Ninove nagrade kritike za najbolji roman godine, grupa pisaca različitih generacija uputila je pismo javnosti pod naslovom „Bojkot Ninove nagrade“, pišu „Večernje novosti“.

Tekst pisma potpisalo je 18 pisaca, koji dovode u pitanje kompetentnost žirija i njegove kriterijume, kao i ideološku obojenost nagrade i romana koji se njome promovišu, navodi list.

U pismu se ocenjuje da ovogodišnji žiri ne ispunjava ni minimalni uslov da njegovi članovi sistematski prate savremeni domaći roman.

„U skladu sa tim, dobijen je i uži izbor od deset romana, koji, čast izuzecima, predstavlja tragikomični pokušaj da se poetička proizvoljnost promoviše kao idejni pluralizam, jalova politička korektnost kao slobodoumlje, a da se provincijalna, kolonijalna svest proglasi kosmopolitizmom“, stoji u pismu koje prenose „Novosti“.

Potpisnici pisma od svojih izdavača zahtevaju da ne prijavljuju njihova dela za Ninovu nagradu, a od ovog i narednih „verovatno jednako spornih žirija“ da ih neprijavljene ne uzimaju u obzir.

Među osamnaestoro potpisnika nalaze se dvojica ranijih laureata, akademik Miro Vuksanović i Vladimir Tabašević, a tu su, pored ostalih i Emir Kusturica, Vladimir Kecmanović, Slobodan Vladušić, Nikola Malović, Dejan Stojiljković, Ljubica Arsić....

Ime pobednika Ninove nagrade saopštiće u ponedeljak žiri, kojim predsedava Teofil Pančić, a u njemu su i Branko Kukić, Marija Nenezić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević.

U najužem izboru našli su se romani Milenka Bodirogića „Po šumama i gorama“, Slobodana Tišme „Grozota ili...“, Steva Grabovca „Mulat albino komarac“, Ane Vučković „Jugoslav“ i Saše Ilića „Pas i kontrabas“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala