Plivanje za časni krst na Dunavskom keju na Dorćolu - Sputnik Srbija

Pravoslavci za časni krst, svim srcem uz braću u Crnoj Gori /video, foto/

Pratite nas
Širom Srbije, Republike Srpske i Crne Gore održano je tradicionalno plivanje za časni krst povodom velikog praznika Bogojavljenja. Prethodile su mu litije i jutarnje liturgije, a sve skupove obeležila je snažna podrška srpskog naroda SPC u Crnoj Gori koja je suočena sa spornim Zakonom o slobodi veroispovesti.

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih pravoslavnih praznika, koji se obeležava na dan kada je, prema hrišćanskoj tradiciji, Hristos, napunivši 30 godina, došao na reku Jordan kako bi ga krstio Sveti Jovan.

Patrijarh Irinej služio je svetu arhijerejsku liturgiju u Zemunu, u Hramu Svetog oca Nikolaja. U nastavku liturgije je obavljeno veliko vodoosvećenje, a potom je litija centralnim ulicama krenula do Dunava, na kej, gde je organizovano tradicionalno plivanje za časni krst. Liturgije, litije i plivanja za časni krst upriličeni su širom zemlje. U Beogradu se u trci za titulu nosioca Bogojavljenjeskog krsta, osim u Zemunu, plivalo na Adi Ciganiliji i na Dorćolu.

Na Kosovu i Metohiji je u vađenju časnog krsta iz jezera Gazivode učestvovalo više od 100 plivača.

Slično je bilo i u Crnoj Gori i Republici Srpskoj, ali i ostalim pravoslavnim zemljama, Rusiji, Ukrajini, Belorusiji... Vernici su od obale do časnog krsta plivali simbolična 33 metra, za Hristove 33 godine života.

Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
17:35 19.01.2020

17:09 19.01.2020

16:05 19.01.2020

15:22 19.01.2020

15:21 19.01.2020

14:24 19.01.2020
Učesnici tradicionalnog plivanja za časni krst u Baru - Sputnik Srbija

13:40 19.01.2020

Mileta Pitulić iz Zvečana i ove godine je prvi doplivao do Časnog krsta na jezeru Gazivode, što mu je uspelo već četvrti put.

Pitulić se zahvalio svim učesnicima, napominjući da nikada nije veći broj učesnika plivao od kada se on već četvrtu sezonu takmiči. On je od Eparhije, osim krsta izrađenog u duborezu do kojeg je prvi doplivao, dobio i zlatnik, Dečansko vino i od opštine 15.000 dinara, uz zahvalnicu, koju su dobili svi takmičari.

Ove godine, sa druge strane, broj prijavljenih učesnika je mnogo veći, a sama organizacija obeležavanja je poboljšana, potvrdio je za KoSSev protojerej Milan Vasić, starešina hrama Svete trojice u Zubinom Potoku. Bilo je prijavljeno 140 učesnika manifestacije.

13:25 19.01.2020
Učesnici plivanja za časni krst na beogradskom Dorćolu - Sputnik Srbija
13:22 19.01.2020

Pobednik plivanja za Časni krst na Zemunskom keju u Beogradu je petnaestogodišnji Stevan Stojiljković sa Zvezdare, a nagrada je dodeljena Jeleni Stošić sa Policijske akademije, koja je bila prva među ženama.

Učesnici tradicionalnog plivanja za časni krst na Zemunskom keju - Sputnik Srbija
12:36 19.01.2020

 

Uroš Rajić iz Jagodine, učenik Tehničke škole u Ćupriji, prvi je doplivao do časnog krsta na Bogojavljenskom plivanja na Velikoj Moravi u Ćupriji. Zlatnik mu je uručio predsednik opštine Ninoslav Erića.

Plivalo se na Velikoj Moravi, kod mosta na Državnom putu Jagodina-Ćuprija-Paraćin, a krst za koga se plivalo u reku je spušten sa mosta.

Plivači, njih oko 20, među kojima i jedna devojka, krenuli su iz parka kraj Morave.

Pre takmičenja, u mesnoj crkvi održano je Bogojavljensko bogosluženje i litija na ulicama Ćuprije.

12:32 19.01.2020
Saborno krštenje dece i odraslih na ušću Ribnice u Moraču - Sputnik Srbija
11:52 19.01.2020

Veliki broj vernika Pomoravlja, Resave i Levča danas se okupio u crkvama ovog dela Srbije povodom Bogojavljenja.

U centralnoj i najvećoj crkvi u Jagodini, Sabornoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, održana je liturgija, a potom su okupljeni krenuli u litiju.

Najveće interesovanje za bogojavljenskom vodicom godinama je u Jagodini, tako je bilo i danas, pa je osim u pet buradi od po 500 litara u portu Saborne crkve Svetih apostola Petra i Pavla dovezena i vatrogasna cisterna sa 9.000 litara, na koju se sveštenik popeo i osveštao vodicu a zatim su je, s praznim bocama, opkolili vernici. Neki su u torbama imali po nekoliko boca.

U crkvama je bilo dosta vernika, a kult bogojavljenske vodice u ovom delu Srbije je veoma veliki i Crkva svetih apostola Patra i Pavla već nekoliko godina, naručuje i vatrogasnu cisternu, da bi zadovoljila vernike, izjavili su Tanjugu sveštenici ove crkve.

Jagodina ima još tri crkve u gradu, u kojima se danas služila Bogojavljenska liturgija, a vernici posle liturgija i mimohoda oko crkvi, točili su bogojavljensku vodicu.

Litija u Jagodini - Sputnik Srbija
11:24 19.01.2020

Marina Lazić (35) iz Užica prva je od 77 takmičara danas, na Bogojavljenje, doplivala do časnog krsta na reci Đetinji.

Marina, koja danas slavi 35. rođendan i koja se prvi put odvažila da siđe u hladnu reku i rame uz rame sa muškarcima zapliva do časnog krst, izjavila da je za nju ovo velika čast.

"Danas je tako divan dan, danas je moj rođendan i velika je čast plivati za časni krst. Meni se ispunila višegodišnja rođendanska želja i sad mogu u miru da proslavim rođendan", ispričala je Marina.

"Voda nije bila tako hladna, nije tako strašno kao što ljudi pričaju, može da se podnese", objašnjava Marina, ne skidajući osmeh sa lica i kaže da preporučuje svim hrabrim ljudima da probaju.

Na današnjem 12. plivanju za časni krst u Đetinji učestvovalo je 77 takmičara, od kojih dve devojke.

Plivanju je prethodila litija kroz grad od Crkve Svetog Đorđa do gradske plaže gde je održano takmičenje.

11:19 19.01.2020

11:18 19.01.2020

Na gradskoj plaži Sinjavac u Bijelom Polju održano je tradicionalno plivanje za časni krst.

Do krsta je prvi stigao Nenad Milićević... Događaju je, kako prenosi Objektiv stori, prisustvovalo nekoliko hiljada građana, a nakon plivanja počela je i tradicionalna regata.

11:10 19.01.2020
Bogojavljenska litija u Podgorici - Sputnik Srbija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala