Veliko čišćenje: Srbija mora da potamani zaražene divlje svinje koje nadiru iz Bugarske i Rumunije

Pratite nasTelegramOdyssey
U Srbiji je počelo veliko čišćenje zaraženih područja afričkom kugom, koju nose divlje svinje pristigle iz Bugarske i Rumunije. Lovci na teritoriji lovišta sa područja Bora i Pirota moraju da potamane sve divlje svinje koje šire opasnu zarazu na domaću stoku.

Zarazu afričke kuge u Borskom i Pirotskom okrugu proglasila je Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. U reonu Pirota zaražena su dva, a na području Bora šest lovišta. Rešenjem o zarazi afričke kuge Uprava za veterinu navela je i mere koje moraju biti sprovedene, ne samo na ovim, već i na područjima visokog rizika.

Srbija mora da potamani divlje svinje zaražene afričkom kugom

Stručnjaci uveravaju da virus nije opasan po ljude, ali ubija domaće svinje.
Zoran Ivanović, načelnik veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, objasnio je za Sputnjik da su zaražene divlje svinje verovatno migrirale iz zaraženih područja susednih zemalja, na kojima se trenutno vrši pojačani odstrel.

„Lovci su otkrili leševe uginulih divljih svinja i prijavili ih veterinarskoj inspekciji, koja je u saradnji sa Institutom za veterinu izvršila uzorkovanje i potvrdila da su te uginule svinje bile obolele od afričke kuge. Trenutno se vrši pojačani odstrel, da bi se videlo u kojim granicama se te obolele svinje nalaze“, istakao je Ivanović.

Čovek ne oboljeva od virusa afričke kuge

Da virus kojim su zaražene divlje svinje nije opasan po ljude, a da afrička kuga ima negativne posledice po ekonomije države, za Sputnjik ističe Tamaš Petrović, šef odeljenja za virusologiju novosadskog Instituta za veterinarstvo.

„Afrička kuga je problematična sa stanovišta ekonomije države i sa stanovišta stočnog fonda, pošto je reč o egzotičnoj bolesti od koje je smrtnost visoka, a jedina mera po domaće svinje jeste njihovo ubijanje, pošto vakcina ne postoji. Tada dolazi do desetkovanja populacije domaćih životinja, što utiče na količinu hrane u državi, cenu svinjetine i tako dalje“, rekao je Petrović za Sputnjik.

Prema njegovim rečima — rađene su mere smanjenja populacije divljih svinja, ali je usled aktuelnog perioda njihovog parenja došlo do širenja virusa i njegovog prelaska iz Rumunije i Bugarske na teritoriju naše zemlje.

Nemoguće sprečiti nadiranje divljih svinja

Načelnik veterinarske inspekcije pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kaže da ne postoji način da se fizički spreči migracija divljih svinja iz zemlje u zemlju, pogotovo zato što je ova sorta sama po sebi migratorne prirode. Ivanović dodaje da se trenutno radi na dijagnostici i prisustvu virusa u divljim svinjama, te da će se njihova depopulizacija raditi ukoliko se utvrdi da je on prisutan na određenom području.

© Sputnik / Andreй Šapran / Uđi u bazu fotografijaLovac
Veliko čišćenje: Srbija mora da potamani zaražene divlje svinje koje nadiru iz Bugarske i Rumunije - Sputnik Srbija
Lovac

Miša Ilijev, pripadnik lovačkog društva zaraženog lovišta „Vidlič“ iz Dimitrovgrada, za Sputnjik je rekao da je na području ovog lovišta trenutno angažovano puno ljudstvo u sprovođenju mera koje je istakla Uprava za veterinu, od kojih je naveo biosigurnosne mere, obaveznu dezinfekciju, izjave lovaca o aktivnostima na terenu, službenu kontrola divljači i uzorkovanje svake jedinke.

Ilijev je dodao da mesta na kojima se uklanja uginula divljač moraju da budu određena prema pravilima i instrukcijama i da je do sada ustanovljeno jedanaest slučajeva zaraženih divljih svinja na području lovišta „Vidlič“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala