Veličanstvena litija u Nikšiću — desetine hiljada u molitvenom hodu /foto, video/

© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorskaLitija u Nikšiću
Litija u Nikšiću - Sputnik Srbija
Pratite nas
Veličanstvena litija u Nikšiću. Desetine hiljada Nikšićana prisustovali su večeras velikoj Krstovdanskoj litiji. Prije litije je u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog služen moleban.

„O onome i onima koji nas, čineći bezakonje, iz hramova izvedoše da na ulici tražimo oduzeta prava, ovde neće biti riječi. Mislićemo na njih. Sloboda se ne da vezati. Sloboda je kad si sam, a nisi usamljen. Sloboda je kad te ima i kad te nema. Sloboda je kad si svoj na svome“, poručio je protojerej Nikola Marojević.

On je dodao da ovo što se dešava na ulicama Crne Gore, pa i šire gde žive pravoslavni hrišćani — nadmašuje sva očekivanja.

„Ovo je već istorija, u punom smislu riječi. Oni koji, radeći svoj posao, po trgovima i na ćoškovima, dronovima i baznim stanicama, popisujući nas u knjige raporta svojim nadređenima, u stvari nas upisuju u knjigu časti, poštenja i ljudskog dostojanstva. Mnogo je veća svetinja koju branimo, od sile koja je ispred nas. Riječ se ne da vezati. Ako ti riječ nije jaka i čvrsta da na njoj možeš zidati kuću, imati dom, rađati djecu, čuvati imanje — zaludu si se i rađao i živio. Dati riječ, znači biti spreman za nju položiti život. To je odgovor onima kojima je sve jasno, a ništa ne znaju. Ovo nisu samo ulice, kao što ovo nisu samo šetnje. Ovo su molitveni vapaji naroda ranjenog nepravdom i suštinskim poniženjem“, zaključio je otac Nikola.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala