Putin: Zapušićemo pogana usta falsifikatorima istorije

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin na konferenciji za medije
Predsednik Rusije Vladimir Putin na konferenciji za medije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin obećao je da će otvoriti centar za arhivska dokumenta o Drugom svetskom ratu.

„Zatvorićemo prljava usta koja neki lideri otvaraju preko brda, kako bi postigli neposredne političke ciljeve. Zapušićemo im usta istinitim informacijama“, rekao je Putin na sastanku sa veteranima i predstavnicima patriotskih organizacija.

Predsednik je naveo primer Izraela, koji ni na sekundu ne dozvoljava da se zaboravi Holokaust — genocid nad Jevrejima. On je podsetio da će narednih dana posetiti Izrael i prisustvovati otkrivanju spomenika žrtvama blokade Lenjingrada.

Vatromet u Moskvi - Sputnik Srbija
Varšava obeležava datum svog porobljenja, ali ne i oslobođenja

„Veoma sam zahvalan ovoj inicijativi rukovodstva Izraela i svima koji su bili inicijatori tog događaja. To je važan događaj. On podseća na žrtve Drugog svetskog rata i na one koji su dali odlučujući doprinos u porazu nacista“, rekao je šef ruske države.

„Jevrejske društvene organizacije i rukovodstvo Izraela vrlo pametno rade, ne dajući da svet zaboravi žrtve Holokausta“, naglasio je Putin.

„Na žalost, među žrtvama holokausta je značajan broj Jevreja iz Sovjetskog Saveza — ruskog naroda“, dodao je Putin, naglasivši da je najveće gubitke u Drugom svetskom ratu, skoro 70 odsto, ponela današnja Rusija.

U vezi sa tim, Putin je saopštio da će Rusija formirati centar za arhivsku dokumentaciju.

„Zapušićemo pogana usta onima koji menjaju istoriju, predstavljaju je u lažnom svetlu i smanjuju ulogu naših otaca i dedova, naših heroja koji su poginuli, braneći svoju otadžbinu i praktično ceo svet od kuge“, izjavio je predsednik.

On je naglasio da će ovaj sajt i ovaj centar „biti otvoreni i za naše građane i za ceo svet“.

„Mi ćemo onemogućiti čak i pokušaje da se predstavi istorija u potpuno lošem svetlu. Ta pogana usta ćemo začepiti zauvek ovim dokumentima“, ponovio je ruski predsednik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala