Napad na pravoslavne bogomolje u Sarajevu

© Flickr / Iain HinchliffePanorama Sarajeva, BiH
Panorama Sarajeva, BiH - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tri dana posle provale i pljačke Hrama Svetog Save u sarajevskom naselju Blažuj uoči Pravoslavne nove godine, oskrnavljen je i kompleks crkve Svetih apostola Petra i Pavla u naselju Osenik.

Materijalna šteta nije velika, ali jeste uznemirenost pravoslavnih parohijana, kojih je sve manje u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Dok je policija tražila nepoznate pljačkaše Hrama u Blažuju, dogodila se provala i u crkveni kompleks u Oseniku, ni dvadeset kilometara dalje, prenosi RTRS.

Na crkvenom domu razvaljena su vrata, odnet je deo sitnog inventara, a prostorije ispreturane.

„Kao ljudi hrišćani zaista smo uznemireni i potreseni. Pred velike hrišćanske praznike Krstovdan i Bogojavljenje i kada dočekujemo praznik Svetog Jovana Krstitelja, mi smo opet u problemu. Opet imamo vandale, opet imamo provale“, kaže Darko Danilović, paroh blažujski i administrator pazarićki.

Izgrađen u 19. veku, Hram Svetih apostola Petra i Pavla u proteklom ratu je rušen, a 2007. počeli su sa obnovom bogomolje.

Ova pravoslavna bogomolja, kao i gotovo sve u sarajevskoj kotlini, bila je često meta napada i skrnavljenja — paljena su joj vrata, razbijana stakla, uništavan oltar.

Dušan Šehovac, predsednik Udruženja „Istina i pravda“, kaže da ovakvim ignorantskim odnosom policija i vlasti u Sarajevu samo ruše BiH, vrše dezintegraciju Bosne i Hercegovine i povećavaju međuetničku distancu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala