Bosna se obavezala da neće okupirati Mesec

© Sputnik / Pavel Balabanov / Uđi u bazu fotografijaČovek na Mesecu
Čovek na Mesecu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bosna i Hercegovina se obavezala da neće okupirati Mesec ni druga nebeska tela, piše u dokumentu koji je ratifikovan u četvrtak na sednici Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Reč je o Ugovoru o načelima kojima se uređuje delovanje zemalja u istraživanju i korišćenju svemira, kojim se BiH obavezuje, između ostalog, da neće u svemiru koristiti nuklearno naoružanje.

U ugovoru stoji i da svemir, uključujući Mesec i druga nebeska tela, nije predmet nacionalnog prisvajanja na osnovu zahteva za suverenitetom, putem korišćenja ili okupacije, ili bilo kojim drugim sredstvima.

„Pravila korišćenja svemirskih resursa mogla bi pričekati, bar dok se ne urede ovozemaljska“, izjavio je Mirko Šarović, poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Parlamentu BiH, preneo je Tanjug.

„Nećemo da kažemo da je ono nebitno i nevažno, ali u ovoj našoj zbilji, stvarnoj životnoj i političkoj, treba dati šansu onim našim životnim pitanjima boljeg života, ekonomije i razvoja kao dominantne teme. Sve ostalo je margina i smatram da možda nije vreme za pitanje te vrste“, naveo je Šarović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala