Vulin o sporazumu iz Tirane: Što je dozvoljeno Albancima ne može biti zabranjeno Srbima

© Ministarstvo odbrane / Jovo MamulaAleksandar Vulin
Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Politički predstavnici Albanaca tri opštine s juga centralne Srbije potpisali su u Tirani sporazum o zajedničkom nastupu na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji, a ministar odbrane Aleksandar Vulin poručuje da ono što je dozvoljeno njima ne može biti zabranjeno Srbima.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je vršilac dužnosti ministra za evropske i spoljne posle Albanije Gent Čakaj.

Kako je preneo portal albanskog „Top čenela“, sporazum o formiranju zajedničke liste zasnovan je na jasnim programskim principima, a njen naziv će biti „Albanska demokratska alternativa — Ujedinjena dolina“.

Sporazum su potpisali predstavnici Stranke za demokratsku akciju, Alernative za promene, Demokratske stranke, Reformskog pokret DPA i Pokreta „Demokratski napredak“.

Sporazum je potpisan kako bi se obezbedila što veća zastupljenost i ojačao položaj Albanaca na području juga centralne Srbije, prenosi „Blic“.

Tim povodom reagovao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin koji je izjavio da ono što je dozvoljeno Albancima ne može biti zabranjeno Srbima.

„Građani Srbije šiptarske nacionalnosti imaju pravo da se udružuju i politički organizuju. Srbija je slobodna zemlja i za razliku od većine zemalja iz svog okruženja poštuje i unapređuje manjinska prava“, naveo je Vulin u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Ministar Vulin je kazao i da politički predstavnici Albanaca nisu zbog toga morali da idu u Tiranu.

„Šiptari nisu morali da se okupljaju u Tirani i tamo potpisuju dogovor o nastupu na izborima u Srbiji, ali, kada su to već uradili, uz prećutnu saglasnost EU, onda svi treba da znaju da ono što je dozvoljeno Šiptarima ne može biti zabranjeno Srbima“, naveo je Vulin.

Onima koji na to ćute poručio je da budu „još tiši kada u Beogradu svi Srbi budu dogovarali i usaglašavali svoju politiku i izborne nastupe sa Vladom i predsednikom Srbije“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala