Vučić: Strepim da će u Crnoj Gori ostati „nekakve mitropolije, eparhije ili saveti“

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLAleksandar Vučić i patrijarh Irinej
Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je strepnju da se polako briše ime Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i da će u toj zemlji ostati „nekakve mitropolije, eparhije ili saveti“.

U jutarnjem programu televizije „Prva“, Vučić je rekao da već 20 godina gleda šta se radi i da će se pokazati da je bio u pravu.

Upitan da to pojasni, objasnio je da se polako briše ime Srpske crkve u Crnoj Gori i da će u toj zemlji ostati mitropolije i eparhije, čime će neki hteti i uspeti da smire strasti.

„Ali moja reč se neće promeniti i ostaće ista. Nijednog sekunda nisam branio Crkvi da se izjasni po nacionalnim pitanjima, kao što se i ja izjašnjavam“, istakao je on.

Na pitanje šta se dešava u Crnoj Gori i zašto je rekao da SPC treba da se pita, a ne Mitropolija crnogorsko-primorska, srpski predsednik je odgovorio konstatacijom da su mu kao političkom veteranu poznati svi trikovi.

To je objasnio rečima:

„Pokušaće da sednu sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i postignu dogovor. Na meni je da ukažem na to da se radi o pokušaju napada na Srpsku crkvu, a ne na mitropoliju ili neku eparhiju.“

Upitan za odnos s Milom Đukanovićem, on je odgovorio da su u pristojnim odnosima kao dva predsednika.

Na konstataciju da su mnogi mislili da su njihovi odnosi prijateljski, Vučić je kazao da ne želi da ulazi u to šta neko misli.

„U pristojnim smo odnosima, isto kao i sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je dodao da njegove reči o Crnoj Gori ne narušavaju pristojne odnose, jer imaju različite interese.

„Moja je obaveza da imam pristojne odnose. Neću valjda tenkove da šaljem na Crnu Goru? Ali imam dovoljno obraza, časti i hrabrosti da kažem koji su interesi srpskog naroda, a Srba u Crnoj Gori ima 28,75 odsto. Ponavljaću to do novog popisa, jer postoji velika borba, pošto neki pokušavaju da smanje broj Srba“, naveo je Vučić.

On je istakao da se na smanjenju broja Srba radi ozbiljnim kampanjama, pa i snimanjem filmova o okupaciji Crne Gore od strane Srba, što su sve istorijski falsifikati.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala