Vučić: Dejton se ne menja bez saglasnosti sva tri naroda

© PREDSEDNISTVO SRBIJEDodik i Vučić: Dejtonski sporazum jedino može da se menja dogovrom sva tri naroda
Dodik i Vučić: Dejtonski sporazum jedino može da se menja dogovrom sva tri naroda - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Dejtonski mirovni sporazum je od istorijskog značaja, jer je to bilo jedino moguće rešenje u kojem su svi gubili i svi pomalo dobijali i jedino takav sporazum mogao je da očuva mir na teritoriji BiH, ocenio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle razgovora sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

Vučić je kazao da je u razgovoru sa Dodikom istakao da će Srbija prihvatiti svaku odluku o Dejtonskom sporazumu o kojoj se saglase sva tri naroda u BiH.

On je poručio da je za Srbiju naročito važan stav našeg naroda u Republici Srpskoj i da će Srbija slediti stav srpskog naroda u RS i BiH.

„Nijedan od tri naroda u BiH ne može da nameće odluku o promeni Dejtonskog sporazuma, niti bilo ko sa strane može da utiče na Dejtonski sporazum bez saglasnosti sva tri naroda koji žive u BiH“, zaključio je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da je sa Dodikom razgovarao i o završetku izgradnje mosta Bratunac-Ljubovija i konstatovao da će taj most mnogo značiti za istočni deo BiH i RS i za zapadni, siromašniji deo Srbije.

„Srbija i BiH imaju dobre uslove za dalje unapređenje trgovinske razmene i još mnogo toga možemo zajednički da uradimo, a infrastrukturni projekti su od suštinskog značaja i tu dubinsku saradnju niko više ne može da spreči i zaustavi“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je preneo da se razgovaralo i o položaju Srba u regionu i da su on i Dodik podržali zalaganje Srpske pravoslavne crkve za očuvanje srpskih svetinja u Crnoj Gori.

Dodik je kazao da bi svaka promena Dejtonskog sporazuma značila smrtnu presudu za BiH.

On je rekao je da je taj mirovni sporazum već promenjen u nekim delovima i to je učinila međunarodna zajednica — Veće za implementaciju mira zajedno sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom i njegovim prethodnicima.

Istakao je da su te promene „činjene arogancijom i silom međunarodne zajednice i visokih predstavnika“.

„Republika Srpska neće ostati u BiH izvan okvira Dejtonskog sporazuma i Ustava. Oni koji misle da mogu da sprovedu svoje političke koncepcije, varaju se“, poručio je Dodik

On je istakao da bi bilo kakav razgovor o promeni Dejtona značio „smrtnu presudu“ za BiH, pošto RS nema razloga da ostaje u okviru BiH, ako Dejtonski sporazum bude promenjen, jer, Banjaluka danas poštuje „ostatke Dejtonskog sporazuma“.

Dodik je kazao i da znanje o kršenju i načinu na koji se krši Dejtonski sporazum nemaju ni oni koji bi morali to da znaju.

„Mislim da treba da bude jasno svakome da RS ima dovoljno kapaciteta da ne dozvoli promenu Dejtonskog sporazuma. Promene nisu moguće, jer taj sporazum predviđa da BiH ima tri konstitutivna naroda i dva entiteta, koji o svemu tome moraju da se dogovore“, rekao je Dodik.

Samo poštovanje izvornog Dejtonskog sporazuma mogao bi na neki način da obezbedi spas opstanku BiH.

„Sve drugo će značiti da Republika Srpska nije u okviru BiH“, kazao je Dodik.

On je novinarima rekao da Srbija i Republika Srpska imaju plan za slučaj da bude pokrenuto pitanje revizije Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala