Rusija: Postupci evropskih zemalja vode ka krahu iranskog nuklearnog sporazuma

© AP Photo / Bebeto MatthewsStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mehanizam rešavanja sporova sa Iranom, koji su pokrenule Francuske, Nemačka i Velika Britanija, može prouzrokovati nekontrolisani krah nuklearnog sporazuma, rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

„To je veoma nezahvalna odluka, veoma opasan korak, koji može dovesti do nekontrolisanog procesa kraha sporazuma. Slali smo signale o tome i uoči donošenja odluke, a sada naše evropske partnere direktno upozoravamo na to“, istakao je on.

Ranije su Nemačka, Francuska i Velika Britanija najavile pokretanje mehanizma za rešavanje sporova u okviru iranskog nuklearnog sporazuma.

U zajedničkoj izjavi ministara spoljnih poslova tri zemlje navodi se da su oni primorani na to zbog odbijanja Teherana da ispuni svoje obaveze iz sporazuma.

Iran i „šestorka“ međunarodnih posrednika (Rusija, SAD, Velika Britanija, Kina, Francuska i Nemačka) zaključili su 14. jula 2015. godine istorijski sporazum o rešavanju dugogodišnjeg problema iranskog nuklearnog programa — Zajednički sveobuhvatni akcioni plan, čija implementacija skida sa Irana ekonomske i finansijske sankcije koje su ranije uveli SB UN, SAD i Evropska unija. Plan je stupio na snagu 16. januara 2016. godine.

Dogovor u svom izvornom obliku nije preživeo ni tri godine: Sjedinjene Američke Države su u maju 2018. godine objavile saopštenje o jednostranom povlačenju iz njega i vraćanju strogih sankcija Iranu. Iran je najavio postupno smanjivanje svojih obaveza u okviru sporazuma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala