„Istočni papa“ kao vojnik globalnog NATO udara na pravoslavlje — na meti i srpska Crkva

© AP Photo / Filippo MontefortePatrijarh Vartolomej i papa Franja
Patrijarh Vartolomej i papa Franja - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Dešavanja u Crnoj Gori i podgrevanje slučaja Makedonije — deo su scenarija razbijanja Srpske pravoslavne crkve u okviru globalnog NATO udara na pravoslavlje, koje je odavno označeno kao opasnost po Zapad. Svoj zadatak u tome vrlo revnosno, baš kao „istočni papa“, odrađuje patrijarh carigradski Vartolomej.

Aktuelni i bivši premijer Severne Makedonije Oliver Spasovski i Zoran Zaev bili su ovih dana gosti carigradskog patrijarha Vartolomeja sa kojim su, kako je saopštila Patrijaršija, razmotrili crkvene probleme u zemlji. Iskazana je „spremnost za ponovno uspostavljanje regularnosti crkve Severne Makedonije pod imenom Ohridska arhiepiskopija“ i odlučeno je da se delegacije Srpske pravoslavne crkve (SPC) i crkve u toj zemlji pozovu u Carigradsku patrijaršiju na konsultacije radi postizanja dogovora.

Saopštenjem je odmah reagovala Moskovska patrijaršija, koja je ocenila da je carigradski patrijarh Vartolomej legalizacijom raskola u Severnoj Makedoniji „rešio da zabije nož u leđa Srpskoj pravoslavnoj crkvi“, kojoj već preti progon u Crnoj Gori.

© Foto : Vlada Republike Severne MakedonijeAktuelni i bivši premijer Severne Makedonije, Oliver Spasovski i Zoran Zaev sa carigradskim patrijarhom Vartolomejom razgovarali o problemima sa Srpskom pravoslavnom crkvom
„Istočni papa“ kao vojnik globalnog NATO udara na pravoslavlje — na meti i srpska Crkva - Sputnik Srbija
Aktuelni i bivši premijer Severne Makedonije, Oliver Spasovski i Zoran Zaev sa carigradskim patrijarhom Vartolomejom razgovarali o problemima sa Srpskom pravoslavnom crkvom

Vartolomej kao „istočni papa“ u globalnoj NATO igri

Ocenu Moskovske patrijaršije da je Vartolomej odlučio da se stavi u funkciju političkih elita koje koriste religiju u svojim igrama, deli i pravoslavni publicista, Vladimir Dimitrijević.

„Carigradska patrijaršija je, posle neuspeha Kritskog sabora, koji je pokazao svu nemoć samovolje carigradskog patrijarha Vartolomeja, rešila da uz pomoć NATO prijatelja zaigra globalnu igru, u kojoj je cilj da pokaže slovenskim pravoslavnim crkvama kako su one ’crkve nedonoščad‘ i da samo Vartolomej ima pravo da daje autokefalije i odlučuje o tome ko je autonoman ko nije“, kaže sagovornik Sputnjika.

Taj poduhvat se, dodaje on, sasvim uklapa u to što je nekadašnji švedski premijer i šef diplomatije Karl Bilt rekao još 2014. godine — da je pravoslavlje opasnije od islamskog fundamentalizma i da je naročito opasno u Rusiji.

„Od tog trenutka strukture koje globalno deluju iza kulisa rade na tome da razbucaju pravoslavlje u čitavom svetu“, ističe Dimitrijević i dodaje:

„Od Antiohijske patrijaršije, koja je strahovito postradala u terorističkom ratu u Siriji, preko Gruzije, koja je napadnuta na različite načine razaranjem tradicionalnih vrednosti i preko direktnog napada na patrijarha gruzijskog Iliju, do slučaja u Ukrajini i pokušaja da se Moldavija pripoji Rumunskoj pravoslavnoj crkvi i teške posledice raskola koji je u bugarskoj crkvi trajao devedesetih godina 20. veka.

„Ako se tome doda situacija sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Crnom Gorom i Makedonijom  jasno je da je reč o globalnom udaru na pravoslavlje i razbijanju pravoslavne crkve kao stuba i tvrđave istine, kako bi rekao apostol Pavle. Carigradski patrijarh u tome igra neslavnu ulogu, ali u tome u kontinuitetu nasleđuje druge carigradske patrijarhe, poput patrijarha Atinagore, koji je avionom američkog predsednika Harija Trumana doveden u Carigrad da bi ostvario NATO interese“, naglašava pravoslavni publicista.

Srbija u središtu udara

Srbija se, kako objašnjava, kao i uvek našla u središtu zbivanja, jer se nalazi na centralnom prostoru — na granici između istoka i zapada.

„Carigradski patrijarh je rešio ovim činom, kada je u pitanju SPC, da pokaže da ima ono što mu pravoslavno predanje nikada nije dozvolilo — pravo da bude ’istočni papa‘. On nije papa, on je samo prvi među jednakima. Nažalost, mislim da će se taj proces produbljivati i da u skladu sa NATO planovima za Makedoniju stvar ide slično kao i situacija u Ukrajini“, nije optimista Dimitrijević.

Iako autokefaliju Makedoniji može da dâ samo Srpska pravoslavna crkva, koja je i formirala Ohridsku arhiepiskopiju, on je mišljenja da će se taj problem produbljivati, jer carigradski patrijarh nema nameru da stane.

© Foto : Youtube/Atlas TV MontenegroI samozvani mitropolit Mihailo nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), Miraš Dedeić očekuje da mu patrijarh Vartolomej podari autokefalnost
„Istočni papa“ kao vojnik globalnog NATO udara na pravoslavlje — na meti i srpska Crkva - Sputnik Srbija
I samozvani mitropolit Mihailo nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), Miraš Dedeić očekuje da mu patrijarh Vartolomej podari autokefalnost

A saopštenje Carigradske patrijaršije o makedonskom pitanju kao da je dalo vetar u leđa samozvanom mitropolitu Mihailu nekanonske „crnogorske pravoslavne crkve“ Mirašu Dedeiću.

„On ne želi da vidi nepregledne reke pristalica SPC, koje litijama izražavaju protest zbog usvajanja Zakona o verskim slobodama, koji znači otimanje crkava i manastira i imovine SPC i njihovo podržavljenje. Potrčao je odmah da izjavi kako će Carigradska patrijaršija uskoro priznati i takozvanu ’crnogorsku pravoslavnu crkvu‘, iako je, po usvajanju spornog crnogorskog zakona, patrijarh Vartolomej izjavio da on nikada ne može da dobije autokefaliju. Za njega je, kako je rekao, jedina kanonska crkva u Crnoj Gori — Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve, i jedini kanonski arhiepiskop u Crnoj Gori — mitropolit Amfilohije“, kaže sagovornik Sputnjika.

Dimitrijević smatra da Dedeić nema čemu da se nada, jer ne bi bilo pametno da Vartolomej porekne ono što je sam izjavio.

„Ali da će vršljati po Crnoj Gori — u to ne sumnjam“, zaključio je sagovornik Sputnjika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala