„Orbita“ na Mećavniku: Prefarbaj crno u belo, oslobodi prostor za čistu misao

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija
Pratite nas
U najpoznatijem filmskom selu Mećavniku je performansom farbanja crne mačke u belo počeo 13. Kustendorf. Za mnogobrojne učesnike i goste bio je to simbol borbe protiv predrasuda i oslobađanje prostora za pravu i čistu misao.
„Orbita“ na Mećavniku: Prefarbaj crno u belo, oslobodi prostor za čistu misao

Ako smo, dolazeći u ovo filmsko selo, i imali nelagodu, budući da je prva slika koja nas je dočekala bila crna mačka na belom snegu, iz njega smo otišli bogatiji za magiju koja je uspela da crno prefarba u belo. Misliti, družiti se, stvarati — najkraći je izveštaj sa ovog magičnog mesta.

Među prvim sagovornicima specijalnog izdanja emisije „Orbita kulture“ koja je rađena na Mećavniku je legendarni reditelj Mladomir Puriša Đorđević, dobitnik festivalske „Nagrade za buduće filmove“, sa kojim smo razgovarali uoči vatrometa i dočeka Srpske nove godine.

Reditelj filma „Nevidljivi život“ Karim Ajnuz, inače dobitnik priznanja kanskog festivala, za Sputnjik govori iz čega nastaje snažna filmska ekspresija koja je gledaoce „Nevidljivog života“ ostavila bez daha.

Slušajte nas i saznajte šta nam je otkrio predsednik žirija, italijanski reditelj, pisac i producent Paolo Virci, kao i gde mlade filmske rediteljke — Milena Grujić, Maja Novaković i Isidora Veselinović u svetu pokretnih slika vide šansu za sebe.

Aktuelne teme poput Crne Gore i proslave Dana državnosti Republike Srpske bile su uvod u razgovor sa još jednim drvengradskim gostom — jednim od najpopularnijih i najnagrađivanijih domaćih pisaca Vladimirom Kecmanovićem.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala