Lavrov: Estonske sankcije Sputnjiku — mrlja na ugledu EU

© Sputnik / Nečvolodov GlebPres-centar Sputnjika Estonija
Pres-centar Sputnjika Estonija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da su sankcije koje je Estonija uvela protiv agencije Sputnjik — mrlja na ugledu Evropske unije.

Rusija sa nestrpljenjem iščekuje reakciju OEBS-a po tom pitanju, rekao je Lavrov.

„Izjave predstavnika Evropske unije po pitanju sankcija koje je Estonija uvela Sputnjiku nisu u skladu sa vrednostima Starog kontinenta. To što EU ništa ne može da učini po tom pitanju predstavlja mrlju na ugledu Unije“, istakao je on.

Nešto ranije je novinska agencija „Rusija sevodnja“, u okviru koje posluje i agencija Sputnjik u Estoniji, uputila žalbu Međunarodnoj federaciji novinara, Unesku i „Reporterima bez granica“ zbog estonskih sankcija.

Situaciju je prokomentarisao i stalni predstavnik Rusije u OEBS-u Aleksandar Lukaševič, istakavši da zvanični Talin time vrši direktan pritisak na strane medije.

Podsetimo, zaposleni u Sputnjiku Estonije dobili su od Policijske i Granične uprave pisma sa direktnim pretnjama da će protiv njih biti pokrenut krivični postupak, ako do 1. januara 2020. godine ne prekinu radni odnos sa matičnom organizacijom — međunarodnom novinskom agencijom „Rusija sevodnja“.

Kao osnov za taj potez, navode se sankcije koje je Evropska unija uvela 17. marta 2014. godine protiv niza fizičkih i pravnih lica zbog događaja u Ukrajini. Međutim, sankcije Evropske unije nisu uvedene novinskoj agenciji „Rusija sevodnja“, čiji je deo i Sputnjik, već lično generalnom direktoru agencije Dmitriju Kiseljovu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala