Mogu li se grčki vojnici naći „između dve vatre“ u Libiji

© AP Photo / Yorgos KarahalisGrčka vojska
Grčka vojska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borel nije isključio da EU može poslati vojnu misiju za posmatranje realizacije primirja u Libiji, piše „Špigl“. Ministar inostranih poslova Grčke Nikos Dendias je saopštio da je Grčka spremna da pošalje svoje snage koje bi pratile poštovanje embarga na uvoz oružja u zemlju.

„Ako u Libiji zavlada primirje, EU treba da bude spremna da pomogne u realizaciji tog primirja, možda takođe uz pomoć vojnika, na primer — u okviru evropske misije“, rekao je Borel u intervjuu nemačkom listu „Špigl“.

Po njegovim rečima — u proteklih pola godine Rusija i Turska su značajno povećale svoj uticaj u Libiji i iskoristile ga.

Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan su, u najmanju ruku, uspeli da pripreme privremeno primirje između zaraćenih strana“, izjavio je on.

Halifa Haftar - Sputnik Srbija
Haftar poslao pismo Putinu: Prijatelju moj, hvala za pomoć Libiji

Ministar inostranih poslova Grčke Nikos Dendias je izjavio da je Grčka spremna da pomogne Libiji, između ostalog i slanjem grčkih snaga u evropsku operaciju za praćenje poštovanja embarga na uvoz oružja i premeštanje plaćenika po teritoriji Libije. Šef Libijske nacionalne armije Halifa Haftar, kako javljaju mediji, danas je doputovao u Atinu na sastanak sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom i šefom diplomatije Nikosom Dendiasom.

U nedavnim pregovorima u ruskoj prestonici učestvovali su predsednik Vlade nacionalnog jedinstva Fajez Saradž i komandant Libijske nacionalne armije general Halifa Haftar, a pre toga održani su i rusko-turski pregovori u formatu „2+2“ (ministri spoljnih poslova i odbrane), posvećeni rešavanju situacije u Libiji. General Haftar napustio je pregovore bez potpisivanja sporazuma o primirju sa Vladom u Tripoliju Fajeza Saradža. Naredna konferencija o Libiji, kojoj će prisustvovati predstavnici zaraćenih strana, nemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsednik Vladimir Putin biće održana u Berlinu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala