Za evropske parlamentarce Rusija ostaje „imperija zla“

© Flickr / European Parliament Evropski parlament u Strazburu
 Evropski parlament u Strazburu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Optužbe evropskih poslanika da Rusija navodno prekraja istoriju i snosi odgovornost za početak Drugog svetskog rata — posledica su želje da se stvori slika o Sovjetskom Savezu kao „imperiji zla“, koja bi se preslikala na modernu Rusiju, a u cilju pobede u propagandnom ratu, smatraju ruski eksperti.

Predstavnici Evropske narodne partije su na zasedanju Evropskog parlamenta optužili rusko rukovodstvo za prekrajanje istorije o Drugom svetskom ratu, a nekadašnji SSSR za „izdaju“ jer nije sprečio Nemačku da napadne Zapadnu Evropu, ostavivši Britaniju samu da se bori sa vojskom Vermahta. Lider ove grupacije nemački političar Manfred Veber je pored toga izjavio da je upravo Pakt Ribentrop-Molotov doveo do početka Drugog svetskog rata.

Rusija — „imperija zla“

Politikolog Mihail Smolin smatra da su ovakve izjave deo informacionog rata čiji je cilj da se u Evropi stvori diskurs o tome da je Rusija u bilo kom obliku, bilo kao Ruska Imperija, SSSR ili savremena Ruska Federacija — oličenje zla koje donosi probleme svojim susedima i osvaja njihove teritorije, što se postiže nametanjem lažne odgovornosti i krivice za Drugi svetski rat.

„Oni žele da formiraju kod Evropljana sliku o savremenoj Rusiji kao glavnom krivcu za započinjanje velikog evropskog rata i da je optuže, zajedno sa Nemačkom, za podjednak broj žrtava u ratu. Glavno je da smo krivi za to što se svet podelio na dva suprotstavljena tabora — sovjetski, na čelu sa SSSR-om, i zapadni, na čelu sa SAD. Oni žele da u savremenim okolnostima produže Hladni rat i da sliku o Sovjetskom Savezu kao imperiji zla prenesu na savremenu Rusiju“, rekao je Smolin.

Sovjetski Savez je davno nestao, a stvaranje sovjetskog, odnosno Varšavskog bloka, nema nikakve veze sa pobedom 9. maja, jer su to potpuno dve različite priče.

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaU Evropskom parlamentu optužbe da Rusija prekraja istoriju o Drugom svetskom ratu
Za evropske parlamentarce Rusija ostaje „imperija zla“  - Sputnik Srbija
U Evropskom parlamentu optužbe da Rusija prekraja istoriju o Drugom svetskom ratu

Pobeda nad nacizmom je potpuno druga priča, to je pobeda koja je donela slobodu velikom broju naroda i država i sačuvala nacionalnu državnost. Kada govorimo o Drugom svetskom ratu, mi pre svega govorimo o tome da smo oslobodili evropske zemlje od nacionalsocijalizma, koji je hteo da im oduzme državnost i liši budućnosti veliki broj naroda, između ostalih, i slovenske narode“, objašnjava politikolog.

Ruski eksperti smatraju da su Evropski parlament i evropske zemlje krenuli putem falsifikacije događaja iz Drugog svetskog rata, s ciljem pobede u informacionom ratu.

Drugi svetski rat — velika diplomatska igra

Profesor na Vojnoj akademiji Viktor Mirkiskin ističe da optužbe na račun Sovjetskog Saveza zbog potpisivanja pakta Ribentrop-Molotov — nisu validan argument, jer, kako je ruski predsednik Vladimir Putin objasnio — Sovjetski Savez je poslednji potpisao sporazum sa fašističkom Nemačkom, a, osim toga, nije SSSR taj koji je prepustio Evropu Nemačkoj. 

„Evropa ćuti o tome da su Čehoslovačku prećutnom saglasnošću razdelile upravo zemlje članice tog istog Evropskog parlamenta. Upravo prećutnom saglasnošću tih zemalja je Čehoslovačka bila rastrgnuta od strane Nemačke, a Poljska je dobila njen veliki deo“, rekao je Mirkiskin.

Pukovnik spoljne obaveštajne službe Mihail Ljubimov ističe da je Drugi svetski rat pratila velika diplomatska igra koja je počela mnogo ranije. Engleska i Francuska su pokušavale da manevrišu, a isto je radio i Sovjetski Savez.

„Dugo smo pokušavali da postignemo kakav-takav dogovor sa Velikom Britanijom. Vođeni su pregovori i sa Englezima i sa Francuzima, ali oni nisu želeli da zaključe bilo kakav sporazum sa nama. Mi smo to znali, jer smo u britanskom Forin ofisu i engleskoj Vladi imali svoje agente. Staljin je odlično poznavao situaciju i okolnosti unutar engleskog kabineta“, rekao je Ljubimov.

Pukovnik dodaje da su se svi pregovori završili bez ikakvog dogovora, a da su ih upropastili Englezi i Francuzi. Ipak, prema njegovom mišljenju, svi snose krivicu, a ne treba zaboraviti da su za Staljina Hitler i Engleska bili jedno te isto, jer su Rusi preživeli englesku intervenciju.

„Svi su se isto ponašali — svako je pokušavao da spasi svoju kožu na račun drugog. To je i dovelo do surovog rata. Da je Poljska izašla u susret Rusiji i pustila njenu vojsku u Čehoslovačku — to se ne bi dogodilo. Moguće je označiti kao početak rata sve što želite, možemo poći od Minhenskog sporazuma, ali i od ovoga kako je sada odlučio Evropski parlament“, rekao je Ljubimov. 

Ruzvelt i Čerčil mislili drukčije

© AP Photo / Dmitri LovetskyRekonstrukcija bitke između sovjetskih vojnika i Nemaca u Drugom svetskom ratu
Za evropske parlamentarce Rusija ostaje „imperija zla“  - Sputnik Srbija
Rekonstrukcija bitke između sovjetskih vojnika i Nemaca u Drugom svetskom ratu

Pukovnik dodaje da „iz nekog razloga“ Ruzvelt i Čerčil nisu tako shvatali stvari u svoje vreme, kao što to danas „shvata i vidi“ Evropski parlament, te da je ipak neophodno učiti istoriju. Ne treba zaboraviti da je Staljin vodio svoju politiku koja se prilično razlikovala od politike Zapada i da je SSSR dugo bio u međunarodnoj izolaciji i da su komunisti želeli da prekroje svet po svojim merilima, polazeći od pretpostavke da će svuda doći do komunističkih revolucija.

Prema navodima eksperata — rat je zvanično počeo nakon što su Nemci ušli u Poljsku, a Engleska objavila rat, te se postavlja pitanje — zašto se u tumačenjima ne pođe od te činjenice.

Za Mirkiskina su ovakve rasprave u Evropskom parlamentu isključivo politički motivisane i povezane sa rušenjem jednopolarnog sveta i željom Amerike da diktira sve svetske procese.

„Rusija i druge države su počele da sprovode nezavisnu politiku od SAD, i u skladu sa tim propagandna mašinerija Zapada i SAD je usmerena na demonizaciju Rusije i njene međunarodne politike, a jedan deo toga su i događaji povezani sa Drugim svetskim ratom“, rekao je profesor.

Eksperti zaključuju da, bez obzira na sve, ne treba zaboraviti da su SAD, Velika Britanija i Sovjetski Savez zanemarili sve razlike i skupili snagu da otvore drugi front, kako bi uništili „rak“ koji je zahvatio Evropu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala