Crna Gora poziva upomoć NATO i EU zbog „pretnji od trećih aktera“

© SputnikPutokaz - ilustracija
Putokaz - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović tvrdi da su u „orkestriranoj kampanji“ koja se vodi protiv Crne Gore prepoznati brojni elementi hibridnog ratovanja.

Darmanović je to rekao na današnjem sastanku sa ambasadorima zemalja Evropske unije i NATO-a u Podgorici i podsetio na dešavanja tokom parlamentarnih izbora 2016. u Crnoj Gori.

„Crna Gora je svesna tih hibridnih pretnji i kao članica NATO-a je dužna da im se suprotstavi“, rekao je Darmanović, koji je pozvao na saradnju sa EU i NATO-om u radu na jačanju otpornosti na izazove koji dolaze od trećih aktera.

Darmanović je to izneo informišući diplomatski kor o dešavanjima u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica.

Kako su preneli crnogorski mediji, Darmanović je pri tome konstatovao i visok stepen razumevanja među saveznicima i partnerima za aktuelnu situaciju, kao i za crnogorsku spoljnu politiku u celini.

Govoreći o Zakonu o slobodi veroispovesti, šef crnogorske diplomatije je rekao da je Venecijanska komisija Saveta Evrope ocenila taj zakon kao korak napred ka modernizaciji zakonskog okvira za uređenje statusa verskih zajednica, preneo je Tanjug.

Posebno je ukazao na činjenicu da su u njegovoj izradi primenjeni najviši međunarodni standardi, što je rezultiralo usvajanjem liberalnog zakona koji građanima Crne Gore garantuje slobodu veroispovesti.

„SPC je jedini akter koji se suprotstavio usvajanju tog zakona, ali postoji spremnost Vlade na dijalog“', rekao je Darmanović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala