U Sarajevu otvorena izložba posvećena pobedi nad fašizmom

© Foto : Ambasada RusijePosetioci izložbe mogu da se upoznaju s jedinstvenim arhivskim slikama
Posetioci izložbe mogu da se upoznaju s jedinstvenim arhivskim slikama  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izložba „Put do Pobede“ otvorena je večeras u galeriji „Novi hram“ u Sarajevu, u susret obeležavanju 75. godišnjice pobede nad fašizmom.

Tema izložbe je oslobođenje zemalja Jugoistočne Evrope od nacističke okupacije od strane Crvene armije, uz podršku narodno-oslobodilačkih i partizanskih pokreta tokom 1944. i 1945. godine. Posebno se naglašava oslobođenje teritorije Jugoslavije u jesen 1944. godine.

Posetioci izložbe mogu da se upoznaju sa jedinstvenim arhivskim slikama i video materijalima iz fonda Državnog centralnog muzeja moderne istorije Rusije, Centralnog arhiva Ministarstva odbrane Rusije i Arhiva spoljne politike Ministarstva spoljnih poslova Rusije. Veliki deo tih materijala je bio dugo pod oznakom „strogo poverljivo“.

© Foto : Ambasada RusijeIzložba „Put do Pobede“ u Sarajevu
U Sarajevu otvorena izložba posvećena pobedi nad fašizmom - Sputnik Srbija
Izložba „Put do Pobede“ u Sarajevu

Izložbu, koja je deo šireg projekta „Put do Pobede: istorijski izvori svedoče“, organizovala je Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini, uz podršku Jevrejskog kulturno-prosvetnog i humanitarnog društva „La Benevolencija“ Sarajevo, a na osnovu materijala Državnog centralnog muzeja savremene istorije Rusije.

© Foto : Ambasada RusijeIzložbu je organizovala Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini
U Sarajevu otvorena izložba posvećena pobedi nad fašizmom - Sputnik Srbija
Izložbu je organizovala Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini

Svečanoj ceremoniji otvaranja prisustvovao je ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, član Predsedništva Ruskog istorijskog društva i izvršni direktor fonda „Istorija domovine“ Konstantin Mogiljevki, potpredsednik Ruske akademije nauka Nikolaj Makarov, kao i predsednik Jevrejske zajednice Jakob Finci i predsednik društva „La Benevolencija“ David Kamhi.

Izložba će biti otvorena do 23. januara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala