Amfilohije: Dole Vlada ako insistira na ovom zakonu /foto, video/

© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorskaMitropolit Amfilohije se obraća vernicima
Mitropolit Amfilohije se obraća vernicima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više hiljada Bokelja je krenula je u litiju od crkve Svetog Save u Tivtu. Ispred crkve moleban je služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Ovo je do sada najmasovnija litija i moleban u Boki.

Mitropolit Amfilohije je blagoslovio okupljene, napomenuvši da se nalaze pored Miholjske Prevlake, gde je Sveti Sava postavio prvog episkopa zetskog, kao i da spaljene Savine mošti svedoče da je ono što je Božije — večno i nerazorivo.

„Svi sveti ljudi se opredeljuju za večno ljudsko dostojanstvo“, naglasio je mitropolit.

Pomenuo je i mnoge mučenike koji su od „bezbožnika stradali u toku i nakon Drugog svetskog rata“.

© Foto : Mitropolija crnogrsko-primorskaTivat kreće na moleban
Amfilohije: Dole Vlada ako insistira na ovom zakonu /foto, video/ - Sputnik Srbija
Tivat kreće na moleban

„Čak i kada su bile okupacije i vršeni mnogi zločini, prihvatano je da je u imenu Božijem sud i pravda, i nije pozivano na skrnavljenje i otimanje svetinja Božijih. Prvi put se bezakonje gonjenja Crkve i otimanja hramova pretvara u zakon — to je veliki zločin“, kazao je Vladika.

Kako je rekao — tražili su od Vlade i od Skupštine da ne čine to bezakonje, jer je to zasnivanje Crne Gore na duhu bogoubistva i bratoubistva.

„Čak se ni bezbožnici poslije Drugog svjetskog rata nisu usudili da ovo čine, čime se unižavaju svi koji vjeruju i vidi se da je ogromna većina naroda protiv tog bezakonja. Narod poziva ovu vlast, koja kaže da je narodna, da se ukloni ovaj anticrkveni i antinarodni zakon. Ako posluša narod — potvrdiće da je narodna vlast. Ako insistira na bezakonju — ja, kao mitropolit, kažem: Dolje bezakona vlada! Ako je narodna — neka to potvrdi! U suprotnom — neka se skine sa narodne grbače“, poručio je mitropolit Amfilohije.

© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorskaLitija se kreće ka Tivtu
Amfilohije: Dole Vlada ako insistira na ovom zakonu /foto, video/ - Sputnik Srbija
Litija se kreće ka Tivtu

Narod je odgovorio klicanjem: „Ne damo svetinje!“.

Danas ranije su Tivćani počeli da se okupljaju kod kružnog toka između Kotora i Tivta i da se kreću ka crkvi Svetog Save u Tivtu.

Tokom litije mogle su se primetiti crkvene zastave, prevlačke, odnosno zastave Miholjskog zbora, trobojke sa krstom i četiri slova „S“, zvanične zastave Srbije, zastave Srpske pravoslavne crkve i kosovsko-vučedolski krstaši.

© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorskaNarod kreće ka Tivtu
Amfilohije: Dole Vlada ako insistira na ovom zakonu /foto, video/ - Sputnik Srbija
Narod kreće ka Tivtu

Hiljade Tivćana skandirali su srpstvu i jedinstvu Srpske pravoslavne crkv i poručili da su protiv Zakona o slobodi veroispovesti i odvajanju od Srpske crkve, javlja televizija „Ujedinjenje“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala