Teroristi bombardovali humanitarne koridore u sirijskom Idlibu i Alepu

© REUTERS / MAHMOUD HASSANOKamioni sa civilima napuštaju Marat el Numan na severnu sirijske provincije Idlib.
Kamioni sa civilima napuštaju Marat el Numan na severnu sirijske provincije Idlib. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Terorističke grupe napale su humanitarne koridore za izlazak civila na teritorijama pod kontrolom militanata u sirijskim provincijama Idlib i Alep, saopštila je sirijska državna agencija SANA, pozivajući se na zvanične vojne izvore.
„Teroristi su napali humanitarne koridore otvorene za povlačenje civila sa teritorija koje su okupirali teroristi. Oni pokušavaju da spreče civile da izađu, da bi ih koristili kao živi štit“, saopštio je izvor.

Prema rečima predstavnika sirijske vojske — teroristi koriste ovakvu taktiku, znajući da prisustvo civila otežava mogućnost za kontranapad na položaje militanata sa kojih pucaju na naselja.

„U poslednje vreme teroristi na zapadu provincije Alep počeli su češće da raketama i minama gađaju gusto naseljene gradske četvrti, što je dovelo do pogibije desetina civila, uglavnom žena i dece“, rekao je izvor.

U današnjem raketnom napadu terorista na Alep poginulo je najmanje sedam osoba, a 18 civila je ranjeno, navodi se u saopštenju gradske bolnice.

„Okrug Sukari bio je meta raketnog napada terorista. Posebno je pogođena pijaca. Trenutno ima već sedam mrtvih, od kojih je jedno dete i četiri žene“, rekao je izvor.

Sirijska vojska od 19. decembra sprovodi vojnu operaciju na jugoistoku provincije Idlib. Generalštab oružanih snaga Sirije izjavio je 24. decembra o oslobađanju od terorista više od 40 sela tokom operacije i pozvao je civile da napuste naselja koje drže teroristi, zbog čega su otvorena tri humanitarna koridora: na području grada Hubejt, na jugu Idliba, Abu Duhura, na istoku, i Al Hadera, na jugu provincije Alep. Militanti su nekoliko puta bombardovali ove koridore. Još jedan prekid vatre stupio je na snagu u sirijskoj provinciji Idlib od ponoći 12. januara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala