Šta znači krst na ruci demokratskog kandidata za predsednika SAD

© AFP 2023 / CHRIS CARLSONAmerički kandidat Demokratske partije Tom Stejer govori na mitingu u Long Biču
Američki kandidat Demokratske partije Tom Stejer govori na mitingu u Long Biču - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mediji u Sjedinjenim Američkim Državama pokušavaju da odgonetnu da li krst koji je iscrtan na ruci milionera — demokratskog kandidata za predsednika SAD Toma Stejera ima skrivenu poruku.

U jeku debate demokrata koji se bore kako bi se suprotstavili Donaldu Trampu, pojavio se zagonetni simbol čije značenje intrigira američku i svetsku javnost.

U raspravi koju su vodili Berni Sanders i Elizabet Voren, u prvi plan je neočekivano došao američki milioner Tom Stejer.

Kamere su tokom debate uhvatile detalj na njegovoj levoj ruci — zagonetni krst grubo nacrtan olovkom. U svakom kvadratu nalazio se još jedan manji krst.

© AFP 2023 / CHRIS CARLSONAmerički kandidat Demokratske partije Tom Stejer govori na mitingu u Long Biču
Šta znači krst na ruci demokratskog kandidata za predsednika SAD - Sputnik Srbija
Američki kandidat Demokratske partije Tom Stejer govori na mitingu u Long Biču

Poznat je kao jerusalimski krst i simbol je Jerusalimskog kraljevstva iz 13. veka. Nastao je posle krstaških pohoda na zemlje koje su u tom periodu bile naseljene muslimanskim stanovništvom.

Ne postoji tačno definisano značenje simbola, a stručnjaci još nagađaju što bi mogao predstavljati. Pojedini teoretičari tvrde da simbolizuje Hrista i četiri apostola, Isusove rane na raspeću ili četiri strane sveta.

Simbol potiče iz 13. veka, a svoje mesto našao je na obeležjima feudalnih država. Danas se jedan takav krst nalazi na zastavi Gruzije.

Krst — simbol istine

Kandidat demokrata je u jednom intervjuu objasnio razloge crtanja krsta na levoj šaci.

„Krst simbolizuje istinu koju moramo reći po svaku cenu. Crtam ga već neko vreme, kako bi me svakodnevno podsetio da govorim istinu. Kasnije sam otkrio da je reč o jerusalimskom krstu“, rekao je Stejer za „BazFid“.

Prvi put se krst našao na njegovoj ruci u zimu 2017. godine, da bi godinu dana kasnije Stejer u izjavi za „Politiko“ objasnio da uvek govori istinu, bez obzira na značenje simbola. Tada je objasnio da je reč o međunarodnom simbolu skromnosti, iako nije utvrđena tačnost ove tvrdnje.

Stejer je dugogodišnji sponzor Demokratske stranke. Tokom kampanje je izjavio da je u 30. godini spoznao Boga. Jedan je od glavnih zagovornika opoziva Donalda Trampa.

Prizori iz krstaških pohoda sve češće se pojavljuju u medijima. Fanatik koji je na Novom Zelandu ubio 50 vernika u džamiji posedovao je literaturu sa motivima Krstaških ratova. U kombinaciji sa nacističkim simbolima viđeni su i na nasilnim protestima ekstremnih desničara u Virdžiniji 2017. godine.

Stručnjaci ne prepoznaju jerusalimski krst kao simbol mržnje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala