Šta se krije iza poruke zemalja Kvinte o godišnjici Račka

© AP Photo / Visar KryeziuRačak 15.januar 2019. godine
Račak 15.januar 2019. godine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povodom godišnjice navodnog masakra u Račku, zemlje Kvinte traže da se porodicama žrtava obezbedi pristup pravdi. U Prištini to shvataju kao podršku tvrdnjama da su Srbi izvršili genocid nad Albancima, a advokat Goran Petronijević kaže da se iza toga krije pokušaj Zapada da sakrije da je sve bilo deo lažnog scenarija koji je doveo do bombardovanja SRJ.

Parlament privremenih institucija u Prištini je pre osam meseci usvojio rezoluciju sa pozivom da 15. januar, kada se dogodio Račak, bude proglašen danom sećanja nad genocid nad Albancima. Lider pokreta „Samoopredeljenje“ Aljbin Kurti sada kaže da što pre treba uspostaviti nove institucije, između ostalog, da bi se stekli uslovi za sprovođenje te rezolucije.

Zajednička poruka zemalja Kvinte o Račku

Zemlje Kvinte — Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija su na 21. godišnjicu dešavanja u Račku na Kosovu i Metohiji u zajedničkoj izjavi zatražile da vlada privremenih kosovskih institucija obezbedi porodicama žrtava pun pristup pravdi. Istim povodom oglasila se i šefica kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova, koja je takođe pozvala na pravdu, napominjući da je sećanje na ovaj događaj „dobro dokumentovano“.

Na pitanje da li na ovaj način EU i međunarodna zajednica Prištini daju zeleno svetlo da istraje u zahtevu da Srbiji ipak bude suđeno za genocid nad Albancima, advokat i bivši sudija Goran Petronijević za Sputnjik podseća da (samoproglašena država) Kosovo ne može da tuži Srbiju za genocid, jer, kako ističe, nije međunarodno priznata država, niti to može da uradi neka država u njeno ime.

„Iza ove podrške međunarodne zajednice krije se nešto sasvim drugo“, kaže Petronijević.

„To nije ništa novo, Velika Britanija je prednjačila i ranije u tim pokušajima da se srpskom narodu stavi genocidna etiketa, kao što je bio pokušaj sa Srebrenicom, iako se sada iz njihovih dokumenata koje polako vade iz arhiva vidi da i oni sami znaju da tamo nije bilo genocida. Prema tome — njih to ne zanima. Njih zanima samo opravdanje za početak agresije za SRJ. A to je Račak“, objašnjava Petronijević.

Hag nije tretirao Račak, jer zna da je laž

Međunarodna zajednica je, kaže naš sagovornik, svesna da istina o Račku polako pronalazi svoju put ka javnosti i to njima ne ide u prilog, pa otud bodrenje predstavnika privremenih institucija Kosova da se izbore za „pravdu“.

„U Račku nije bilo nikakvog zločina, već se desio oružani sukob legitimnih i legalnih snaga vojske i policije Srbije sa teroristima OVK. Tu nije bilo civilnih žrtava, niti prekomerne upotrebe sile, niti bilo čega drugog, jer da je to bilo, u Hagu bi se već i te kako koristilo u svim procesima koji su se vodili“, dodaje Petronijević.

Prema njegovim rečima — ako je Haški Tribunal odustao od procesuiranja slučaja Račak, onda je jasno šta Račak u stvari znači. Ali sada nastaje problem za međunarodnu zajednicu, jer se aktualizacijom tog pitanja — da je faktički izmišljen razlog za početak bombardovanja SRJ — otvara i pitanje štete koje je ta agresija zemalja-članica NATO-a nanela Srbiji.

„Šteta se meri, po procenama, i do 120 milijardi dolara. Tako da je to za njih problematično, i oni ga sada prikrivaju i zatrpavaju davanjem podrške Kosovu po pitanju otvaranja procesa protiv zadovoljenja porodica žrtava“, kaže Petronijević.

Mogu u Strazbur, ali kao srpski državljani

Petronijević objašnjava da porodice žrtava imaju pravo da tuže (lažnu državu) Kosovo, odnosno Srbiju pred srpskim sudovima za njihove nastradale, ali i da, ako i kada iscrpe sve pravne korake, mogu da idu i na sud u Strazburu. Međutim, ako krenu tim putem, moraće tamo da nastupaju kao srpski državljani, a ne kao državljani (lažne države) Kosovo. U svakom slučaju, i da dobiju na ovom sudu parnicu — to ne može da se podvede pod genocid.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala