Ruska vojska demantovala medijske izveštaje o napadima na civilne objekte u Siriji

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaOklopno vozilo nedaleko od puta u sirijskoj provinciji Idlib
Oklopno vozilo nedaleko od puta u sirijskoj provinciji Idlib - Sputnik Srbija
Pratite nas
Načelnik ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji Jurij Borenkov negirao je medijske izveštaje o vazdušnim napadima ruskog vazduhoplovstva na civilne objekte u zoni deeskalacije Idlib u Siriji.
„Saopštenja brojnih informativnih izvora o napadima koje je navodno izvela ruska avijacija na civilne objekte u zoni deeskalacije Idlib nisu istinita. Od početka primirja ruske vazduhoplovne snage ne vrše borbene nalete“, rekao je Borenkov.

Oko 150 militanata pokušalo je da napadne položaje sirijske vojske u blizini sela Malka i El Tah u provinciji Idlib u Siriji, izjavio je na brifingu Borenkov.

„Dana 15. januara militanti brojnosti do 150 ljudi uz podršku oko 20 pikapova sa teškim mitraljezima ponovo su pokušali da napadnu položaje sirijske vojske u pravcu naselja Malka i El Tah u provinciji Idlib“, rekao je Borenkov.

On je dodao da su oružane grupe zaustavljene i povučene na svoje početne položaje.

Borenkov je takođe napomenuo da je od uvođenja primirja zabeleženo devet napada militanata i 264 granatiranja naselja i položaja sirijskih oružanih snaga.

Sirijska vojska u provinciji Idlib - Sputnik Srbija
Žestok napad na sirijsku vojsku: Reagovali tenkovi

„Očigledno je da akcije terorističkih grupa imaju za cilj da naruše primirje kako bi se sprečilo političko rešenje i održalo njihovo prisustvo na teritoriji Sirije“, ocenio je on.

Režim prekida vatre u zoni deeskalacije Idlib, u skladu sa sporazumima postignutim sa turskom stranom, uveden je 9. januara 2020. godine.

Sirijska vojska od 19. decembra sprovodi vojnu operaciju na jugoistoku provincije Idlib. Generalštab oružanih snaga Sirije izjavio je 24. decembra o oslobađanju od terorista više od 40 sela tokom operacije i pozvao civile da napuste naselja koje drže teroristi, zbog čega su otvorena tri humanitarna koridora: na području grada Hubejt na jugu Idliba, Abu Duhura na istoku i Al Hadera na jugu provincije Alep. Militanti su nekoliko puta bombardovali ove koridore. Još jedan prekid vatre stupio je na snagu u sirijskoj provinciji Idlib od ponoći 12. januara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala