Putinov čovek iz senke i dobar hokejaš — na čelu ruske Vlade

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaMihail Mišustin
Mihail Mišustin - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Novi ruski premijer Mihail Mišustin već se dokazao kao efikasan u poslu tokom deset godina, koliko je bio šef Federalne poreske službe. Van granica Rusije o njemu se malo zna, ali mediji već navode da je Putinov čovek iz senke, čovek „čvrste ruke“, a kažu — i dobar hokejaš.

Mišustin je imenovan za premijera na predlog predsednika Rusije Vladimira Putina, a u četvrtak je njegovu kandidaturu većinom glasova podržala Državna duma.

Mišustin je u poslednjih deset godina bio na čelu Federalne poreske službe, gde je stekao ugled uspešnog čoveka. Uspeo je da poresku slžbu učini efikasnijom i modernijom, kao i da poveća poverenje građana u njih. Čak su i zapadni mediji pisali da je Mišustin, kao šef Poreske službe, zahvaljujući poznavanju najsavremenijih tehnoloških dostignuća, uveo najnovije sisteme na svetu i znatno unapredio naplatu poreza u zemlji.

Sposoban Putinov čovek čvrste ruke

Član Generalnog saveta „Jedinstvene Rusije“ i deputat Državne dume Sergej Bojarski ga predstavlja kao sposobnog čoveka, koji lako ostvaruje ciljeve.

„Mihail Vladimirovič je poznat po svom radu u Federalnoj poreskoj službi i više puta je dolazio u Državnu dumu na sastanke. Poznajemo ga kao otvorenog i prijatnog čoveka, a istovremeno profesionalnog, sa jasnim stavovima, karakterom i sposobnošću da ostvaruje ciljeve“, rekao je Bojarski za Sputnjik.

Mišustin je mašinski inženjer, doktor ekonomije i dugogodišnji Vladin zvaničnik, a takođe se bavio i biznisom.

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaMediji novog ruskog premijera Mišustina već nazivaju Putinovim čovekom iz senke i opisuju kao čoveka „čvrste ruke“
Putinov čovek iz senke i dobar hokejaš — na čelu ruske Vlade - Sputnik Srbija
Mediji novog ruskog premijera Mišustina već nazivaju Putinovim čovekom iz senke i opisuju kao čoveka „čvrste ruke“

Državnoj službi Mišustin se pridružio 1998. godine, i to kao pomoćnik za informacione sisteme računovodstva i kontrole poreskih plaćanja šefa Državne poreske službe Rusije. Nakon toga bio je zamenik ministra, radio je pri Ministarstvu ekonomskog razvoja Rusije i kao šef Federalne agencije za upravljanje posebnim ekonomskim zonama. Po sopstvenoj želji je 2008. godine napustio državnu službu i bavio se biznisom, u oblasti investicija, da bi ga 2010. godine predsednik Rusije imenovao za šefa Federalne poreske službe.

Takođe je i član Nadzornog odbora Hokejaškog kluba CSKA iz Moskve.

Rođeni Moskovljanin

Lider Liberalno-demokratske partija Rusije Vladimir Žirinovski je rekao da većina poslanika te ruske stranke podržava kandidaturu novog ruskog premijera.

„Lično, Mišustin ostavlja pozitivan utisak na nas. On je inženjer, a mi smo uvek želeli da državom upravljaju inženjeri, a ne politički radnici i profesori političkih disciplina, već inžinjeri, kako bi digitalizacija išla u svim pravcima — i u školama i u poreskim službama i u medicini. On ima sjajna dostignuća u poreskoj službi. Čovek je, konačno, rođeni Moskovljanin, otac tri sina, bavi se sportom i videli smo da dobro igra hokej. U najboljim je godinama — ima 53. On je u punoj snazi, mnogo toga zna i ume — zna kako da ideje sprovede u delo“, rekao je Žirinovski.

Da Mihail Mišustin poseduje sve kvalitete neophodne za šefa Vlade, smatra i zamenik šefa partije „Pravedna Rusija“ i zamenik predsednika Komiteta Državne dume za državnu izgradnju i zakonodavstvo Mihail Jemeljanov.

„Partija ’Pravedna Rusija‘ je podržala odluku o imenovanju Mihaila Mišustina na mesto premijera. Smatramo ga dobrim rukovodiocem, inicijatorom, organizatorom i administratorom. To su kvaliteti koji su sada potrebni šefu naše Vlade", rekao je Emeljanov za Sputnjik.

Obećava kardinalne promene

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaNovi ruski premijer Mišustin je efikasnost u radu dokazao tokom deset godina na čelu Federalne poreske službe
Putinov čovek iz senke i dobar hokejaš — na čelu ruske Vlade - Sputnik Srbija
Novi ruski premijer Mišustin je efikasnost u radu dokazao tokom deset godina na čelu Federalne poreske službe

Mišustin je obećao kardinalne izmene u Vladi Rusije, iako nije precizirao koje ministre će promeniti.

Eksperti kažu da je Mišustin premijer koji nema političke ambicije, ali istovremeno ima konkretan, jasan zadatak, na čijoj će realizaciji raditi. Među zadacima koji su Mišustinu i novoj Vladi povereni, stručnjaci izdvajaju dostizanje nacionalnih ciljeva i realizovanje nacionalnih projekata, kao i razvoj, razmatranje i usvajanje izmena na Ustav Rusije, koje je Putin predložio u obraćanju Saveznoj skupštini. Kako objašnjavaju — upravo ove izmene Ustava ukazuju na „privremeni“ karakter nove Vlade.

Mišustin je izabran za novog premijera nakon ostavke Dmitrija Medvedeva, pošto je Putin predložio izmenu Ustava Rusije, koja treba da donese veća ovlašćenja Parlamenta i Vlade.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala