Nemački ministar: Haftar je spreman da se pridržava prekida vatre

© AFP 2023 / KHALED DESOUKIMinistar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas i general Libijske nacionalne armije Halifa Haftar na sastanku u Bengaziju
Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas i general Libijske nacionalne armije Halifa Haftar na sastanku u Bengaziju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mac je izjavio da je komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar spreman da se pridržava prekida vatre u Libiji.
„Haftar je obećao da će se pridržavati primirja, bez obzira na to što nije potpisao sporazum u Moskvi početkom nedelje“, izjavio je Mas posle tročasovnog sastanka sa Haftarom u Bengaziju.

Nemačka je u utorak objavila zvanično obaveštenje o konferenciji za rešenje situacije u Libiji, koja će biti održana 19. januara u Berlinu. Konferenciji će prisustvovati predstavnici Rusije, Amerike, Turske, Egipta, EU, UN i drugih zemalja. Predsednik Vlade nacionalnog jedinstva Fajez Saradž i komandant Libijske nacionalne armije (LNA) Halifa Haftar takođe su pozvani na događaj.

U nedavnim pregovorima u ruskoj prestonici učestvovali su predsednik Vlade nacionalnog jedinstva Fajez Saradž i komandant Libijske nacionalne armije general Halifa Haftar, a pre toga održani su i rusko-turski pregovori u formatu „2+2“ (ministri spoljnih poslova i odbrane), posvećeni rešavanju situacije u Libiji. General Haftar napustio je pregovore bez potpisivanja sporazuma o primirju sa Vladom u Tripoliju Fajeza Saradža. Ministar spoljnih poslova Vlade Libije Muhamed el Taher Sijala izjavio je za Sputnjik da je delegacija Vlade nacionalnog sporazuma potpisala sporazum, nakon čega je otišla u Istanbul.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala