Energetska zajednica upozorila Srbiju, Ministarstvo odgovorilo

CC0 / Pixabay / Posledice zagađenja vazduha su višestruke i pogađaju celu naciju
Posledice zagađenja vazduha su višestruke i pogađaju celu naciju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo rudarstva i energetike (MRE) saopštilo je da EPS i ostale energetske kompanije apsolutno postupaju u skladu sa merama predviđenim Nacionalnim planom za smanjenje emisije štetnih gasova (NERP), odgovarajući na pismo Energetske zajednice u kojem se tvrdi da Srbija nepotpuno primenjuje odredbe Direktive o velikim postrojenjima za sagorevanje.

Nacionalni plan za smanjenje emisija (NERP) usaglašen je između Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva zaštite životne sredine i svih kompanija koje posluju u energetskom sektoru Srbije, navodi se u obaveštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

„Ono što kao Ministarstvo rudarstva i energetike odgovorno tvrdimo je i da EPS i ostale energetske kompanije apsolutno postupaju u skladu sa merama koje su predviđene NERP-om, i da sprovode projekte koji se odnose na domen iz tog plana“, preciziralo je Ministarstvo.

Kada je u pitanju usvajanje Nacionalnog plana za smanjenje emisija, odgovor na to pitanje trebalo bi zatražiti od Ministarstva zaštite životne sredine, u čijoj je nadležnosti da bude predlagač prema Vladi Republike Srbije, saopštilo je MRE.

Sekretarijat Energetske zajednice poslao je u sredu pismo Srbiji zbog nepotpune primene Direktive o velikim postrojenjima za sagorevanje.

Direktivom koja je stupila na snagu 1. januara 2018. godine za postojeća velika postrojenja za sagorevanje utvrđena je alternativa, bilo da poštuju granične vrednosti emisije SO2, NOk i čestica PM na nivou pojedinačnih postrojenja ili da se primeni Nacionalnog plana smanjenja emisije (NERP).

„Svako postrojenje mora biti pokriveno bilo kojom od dve mogućnosti. Od 16 postojećih velikih postrojenja za sagorevanje u Srbiji, devet je u domenu predmeta za rešavanje spora“, navodi se u informaciji koju je Energetska zajednica objavila na svom sajtu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala