Kijev postavio uslove za izbore u Donbasu

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaGlasanje građana Donbasa na refendumu o statusu Donjecke Narodne Republike
Glasanje građana Donbasa na refendumu o statusu Donjecke Narodne Republike - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinske vlasti smatraju da bi izbori u samoproglašenim republikama Donbasa mogli da se održe nakon prelaska tih teritorija pod kontrolu Kijeva i povratka svih izbeglica u region.

„Izbori mogu da se održe tek kada granice države budu pod njenom potpunom kontrolom ili pod kontrolom međunarodnih posmatrača, inače ne postoje nikakve garancije bezbednosti na dan glasanja“, napisala je portparolka zvaničnog predstavnika Kijeva u kontakt-grupi za rešavanje situacije u Donbasu Darja Olifer na svojoj stranici na Fejsbuku.

Kijev smatra da „prerano održavanje izbora ili nepravilna priprema“ mogu da izazovu obnavljanje borbenih dejstava.

Prošle nedelje je ukrajinski ministar spoljnih poslova Vadim Pristajko izjavio da bi izbori na teritorijama koje ne kontroliše Kijev „u idealnom slučaju trebali da budu održani paralelno sa lokalnim izborima u Ukrajini na jesen“. Pristajko smatra da će, ukoliko se glasanje ne održi ove godine, Kijev morati da potraži alternativu Minskim sporazumima.

Kasnije je Luganska Narodna Republika istakla da je Pristajkov stav potpuno suprotan ukrajinskim obavezama prema „Štajnmajerovoj formuli“. Pre održavanja izbora Kijev mora, pre svega, da sa Donbasom usaglasi sve pravne aspekte uvođenja specijalnog statusa, kako bi se obezbedilo njegovo kontinuirano funkcionisanje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin takođe je više puta naglašavao da ne postoje nikakve alternative Minskim sporazumima.

U decembru prošle godine lideri zemalja „normandijske četvorke“ su se na sastanku u Parizu dogovorili da Minski sporazumi ostaju osnova za rad u „normandijskom formatu“. Prema izjavi koju su potpisali — do kraja marta 2020. godine u Donbasu je planirano povlačenje snaga na tri nove lokacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala